Δε θα ζήσουμε σα σκλάβοι – τα θέλουμε όλα
Τέρμα στις επισφαλείς σχέσεις εργασίας και την ανεργία – δικαίωμα στην μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες στο μπόι των αναγκών μας
136 χρόνια μετά την 1η Μαΐου στο Σικάγο του ’86, το κεντρικό σύνθημα της κατοχύρωσης του 8ωρου γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ αλλά και αναβαθμίζεται με παραπάνω από αναγκαία την πάλη για τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας σε Ψωμί – Δουλειά – Ειρήνη – Παιδεία – Κοινωνικά αγαθά – Δικαιώματα και Ελευθερία ! Πάλη που πάει χέρι – χέρι με την ήττα και την ανατροπή του κεφαλαίου και της πολιτικής του -προερχόμενης από την κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει να διαχειριστεί την κρίση τους- για να αναπνεύσουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς οι εργαζόμενοι-ες / οι άνεργοι-ες / η νεολαία / ο λαός.
Η επίθεση που βιώνει η εργατική τάξη σήμερα είναι πρωτοφανής! Πρώτα και κύρια η πανδημία αλλά και οι πυρκαγιές, οι χιονοπτώσεις έδειξαν με τον πιο ωμό τρόπο πως η κρίση είναι εδώ με όλες τις εκφάνσεις (περιβαλλοντική, υγειονομική κ.α.) και προτεραιότητα είναι πάντα το κέρδος προς όφελος του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Ακόμη και τη στιγμή που το διακύβευμα ήταν η ανθρώπινη ζωή και η υγεία του λαού η απάντηση τους ήταν ένας καταιγισμός νομοσχεδίων που μείωνε τις δαπάνες σε υγεία – παιδεία κλπ. και έβαζε στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τους εργαζομένους.
Η εργατική τάξη έχει να αντιμετωπίσει μια σκληρή καθημερινότητα με τις επισφαλείς – ελαστικές σχέσεις εργασίας να αποτελούν νόρμα, τον πόλεμο στην Ουκρανία – ως ένα ακόμα επεισόδιο της όξυνσης των ανταγωνισμών σε διεθνές επίπεδο – με την εμπλοκή και της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, την ακρίβεια! Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα, η απογείωση των τιμών στα καύσιμα, ο διπλασιασμός (στην καλύτερη) στους λογαριασμούς του ρεύματος προκαλούν σοκ στα νοικοκυριά ενώ ασήκωτο έχει γίνει το κόστος ακόμα και για τις βασικές μετακινήσεις στη δουλειά.
Όλα τα παραπάνω τη στιγμή που οι πενιχροί μισθοί μας (όταν υπάρχουν) μένουν σταθεροί και πέφτουν, τα ωράρια απελευθερώνονται, η επισφάλεια εκτινάσσεται, βασικά δικαιώματα τίθενται σταθερά υπό αμφισβήτηση (μη καταβολή δώρων-αδειών) και όλα αυτά όχι μόνο με το «έτσι θέλω» της εργοδοσίας αλλά και με το νόμο Χατζηδάκη και τη σταθερή μη προστασία των εργαζομένων και των ανέργων για το αλόγιστο κέρδος των εργοδοτών! Ο νόμος Χατζηδάκη δεν ήταν άλλος ένας νόμος-λαιμητόμος αλλά αποτελεί τομή στην επίθεση των εργαζομένων με αλλαγές που σαρώνουν χτυπώντας τα βασικά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις (απλήρωτες υπερωρίες, ατομικές συμβάσεις, απελευθέρωση ωραρίου – κατάργηση 8ωρου) τη στιγμή που επιδιώκει να ξεγράψει το μόνο αντίπαλο-εχθρό της πολιτικής τους που δεν είναι άλλος από την οργάνωση και τις δομές των εργαζομένων (ηλεκτρονικό φακέλωμα, επίθεση στην απεργία, προσωπικό ασφαλείας κ.α.).
Σα να μην έφταναν αυτά, στις άθλιες συνθήκες εργασίας έρχονται να προστεθούν και ακόμα πιο άθλιες συνθήκες ανεργίας με το νέο νόμο για τον ΟΑΕΔ! Στο νέο νόμο προβλέπεται μια άθλια σειρά ποινών για τους ανέργους. Μιλάμε για διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, και άρα διακοπή καταβολής επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου και της ενίσχυσης, για δύο έτη (!) σε περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί για τρεις φορές προτεινόμενη θέση εργασίας ή συμμετοχή σε πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται. Ακόμη, στο νομοσχέδιο θεσμοθετείται η χορήγηση στους ανέργους Ψηφιακής Κάρτας Απασχόλησης καθώς και η δημιουργία Ατομικού λογαριασμού Δεξιοτήτων, στον οποίο θα πιστώνονται -μέσω voucher- δικαιώματα επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες που θα εξαργυρώνονται σε υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής ή πιστοποίησης. Με απλά λόγια, ο άνεργος προκειμένου να παραμείνει στα Μητρώα ανέργων και να λαμβάνει, αν φυσικά πληροί όλες τις προϋποθέσεις, τα πενιχρά επιδόματα ή προκειμένου να διεκδικήσει μία θέση εργασίας, θα πρέπει να επιδίδεται σε ένα συνεχές κυνήγι πιστοποιήσεων, καταρτίσεων και δεξιοτήτων, πάντα σύμφωνα με τις τάσεις τις αγοράς και τις όποιες ανάγκες τις εργοδοσίας.
Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μειώσει πλασματικά τα ποσοστά ανεργίας και ταυτόχρονα να ευθυγραμμίσει πλήρως τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, όχι με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των ανέργων, αλλά με τις ορέξεις των εργοδοτών και με τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Με αυτό τον τρόπο δε κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να δημιουργούν ροές ανέργων με τη διαιώνιση της ανακύκλωσης της ανεργίας και να στερούν το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Όχι μόνο δεν καταπολεμούν την ανεργία, αλλά στην πραγματικότητα λύνουν τα χέρια των εργοδοτών, αφού τους προμηθεύουν με φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους και ταυτόχρονα εκβιάζουν τους άνεργους να αποδεχτούν το νέο καθεστώς εργασίας, χωρίς δικαιώματα, με εξουθενωτικά ωράρια, μισθούς ψίχουλα και απλήρωτες υπερωρίες!
Σήμερα περισσότερο από ποτέ το εργατικό κίνημα, η νεολαία, οι άνεργοι πρέπει να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο. Με όπλο τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις συλλογικότητες γειτονιάς, την οργάνωση και το συντονισμό από τα κάτω, κόντρα στις διορισμένες διοικήσεις των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τον αστικοποιημένο εργοδοτικό συνδικαλισμό τους, που έχουν πάρει διαζύγιο από την υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων και συναινούν στην πολιτική της κυβέρνησης! Το εργατικό κίνημα μπορεί να περιγράψει μια διαφορετική προοπτική, που θα είναι ανατρεπτική και νικηφόρα στο σήμερα! Απέναντι σε όλα αυτά που μας επιβάλλουν, οφείλουμε να απαντήσουμε μαχητικά και οργανωμένα!
Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια καλούμε εργαζόμενους-ες και άνεργους-ες να μην υποταχτούμε στο κάτεργο που μας επιβάλλουν με το νόμο Χατζηδάκη, το ποινολόγιο του ΟΑΕΔ που αντιμετωπίζει τους ανέργους ως σκουπίδια, την ακρίβεια να είναι ασφυκτική κ.α. Για να τελειώνουμε μια για πάντα με τη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την επισφάλεια να παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής!
Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη στα Προπύλαια στις 11.00 π.μ.