Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Οι άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι δεν συμβιβάζονται, αγωνίζονται! Κάλεσμα της Attack για την εργατική διαδήλωση της ΔΕΘ

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» μας ενημερώνουν με κυνικότητα οι πολιτικοί και τα μεγάλα ΜΜΕ. Υπονοούν ότι «πρέπει να κάνουμε υπομονή και να συμβιβαστούμε με την φτώχεια και την ακραία ακρίβεια». Κάτι τέτοιο όμως, συνεπάγεται την αμαχητί ήττα των φτωχότερων στρωμάτων και δη των ανέργων και των επισφαλώς εργαζόμενων. Τα πράγματα είναι ίσως πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Εκείνοι που μας καλούν να «κάτσουμε ήσυχα» και επιχειρούν κατασταλτικά χτυπήματα για να προλάβουν τις επερχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις (βλ. ΜΑΤ στη Μαλαματίνα και ΟΠΠΙ), είναι οι ίδιοι που με τις χρόνιες πολιτικές τους ευθύνονται για την εκτόξευση των τιμών και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης. Απώτερος σκοπός τους δεν είναι να περάσει ο χειμώνας «αναίμακτα» για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αλλά για τη μικρή μειοψηφία που κερδίζει πακτωλό χρημάτων από τις ανατιμήσεις (ειδικότερα αυτές στην ενέργεια) και τις υπό σχεδίαση επιδοτήσεις των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι/ες και οι άνεργοι/ες στην Ελλάδα καλούνται για ακόμα μία φορά να επιλέξουν: Είτε θα πιάσουν το αγωνιστικό νήμα από τα ελπιδοφόρα εργατικά ξεσπάσματα που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στην Ευρώπη (Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία κ.α.). Είτε θα συμβιβαστούν με τα αναμασημένα αφηγήματα του «Δεν Υπάρχει Εναλλακτική» και θα αναγκαστούν σε μια νέα, μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Μεταξύ άλλων, η διαδήλωση της ΔΕΘ αποτελεί παραδοσιακά ένα πρώτο δείκτη των διαθέσεων του εργατικού κινήματος. Εάν η απεργία στη Μαλαματίνα, οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις κατά της εκτόπισης προσφύγων/ισσων από το camp του Ελαιώνα και η δυναμική ανταπόκριση φοιτητών και εργαζομένων στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα. Η πορεία της ΔΕΘ καλείται να το ολοκληρώσει και να το συνολικοποιήσει. Την ώρα που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώνει «ψίχουλα» για την ελάφρυνση από το πελώριο κύμα πληθωρισμού και ούτε νύξη δεν θα επιχειρήσει περί φορολογίας του μεγάλου πλούτου και χτυπήματος του καρτέλ ενέργειας, ο εργαζόμενος και άνεργος λαός θα βρίσκεται στο δρόμο για να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Πλάι στα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία είναι σημαντικό να βρεθεί και κόσμος που ζει στα αχαρτογράφητα νερά της εργασιακής περιπλάνησης και της κυκλικής ανεργίας.

Από τους ανέργους και όσους βρήκαν αποκούμπι στα νέα προγράμματα εξαθλίωσης του OAEΔ, μέχρι όσους δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλιστης / ημι-ανασφάλιστης εργασίας ή με «νέες εργασιακές σχέσεις», η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ και η στράτευση στον αγώνα ενάντια στην επισφάλεια αποτελεί μονόδρομο. Σαν Attack καλούμε στην κινητοποίηση της ΔΕΘ σαν ένα πρώτο σταθμό επανεμφάνισης των ανέργων και των «αφανών» εργαζομένων. Μόνο μέσα από την αγωνιστική συνάντηση των κομματιών που πλήττονται άμεσα από τη μάστιγα της ανεργίας και της επισφάλειας μπορούμε να κερδίσουμε την αναγκαία και γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας, στο ύψος των σημερινών αναγκών, την κατάργηση των προγραμμάτων OAEΔ που πριμοδοτούν την εργοδοσία επιτρέποντας 6μηνα «test drive» στους εργαζομένους καθόλη τη διάρκεια των οποίων ο εργαζόμενος πληρώνεται αποκλειστικά από το κράτος, την κατάργηση της (ημι-) ανασφάλιστης εργασίας, την αύξηση της χρηματοδότησης στα εργατικά σχολεία των ΙΕΚ και την κατάργηση του υπερεκμεταλλευτικού θεσμού της απλήρωτης εργασίας. Διεκδικούμε επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους, 5ήμερο–6ωρο–30ωρο ως υπαρκτή δυνατότητα για το τέλος της ανεργίας!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ,

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10/9, ΣΤΙΣ 6ΜΜ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

Scroll to Top
Scroll to Top