Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Το φάντασμα της “άνεργης ανάπτυξης” στην καρδιά της Ευρώπης

jobless recoveryΜπορεί οι οικονομολόγοι να φιλονικούν από το ’35 για τις αιτίες του φαινομένου που στο δημόσιο λογο είναι γνωστό ως jobless recovery… Πάντως μετά την Αμερική και την ασθενική ανάκαμψη που καταγράφεται εκεί, μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την επίδραση που θα έχει στην απασχόληση η πολυαναμενόμενη, αλλά διαρκώς και αναβαλλόμενη καταγραφή της στην Ελλάδα*. Το φαινόμενο που διαψεύδει όσους μας παροτρύνουν να κάτσουμε φρόνιμα για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία και να βρούμε καμια δουλειά, κάνει την εμφάνιση του και στη Γαλλία (;!). Τα παρακάτω δημοσιεύματα μας πληροφορούν για μια είδηση που αναμεταδόθηκε σήμερα από πολλά μέσα:

Ο αριθμός των ανέργων, κατά το 3ο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβρης) του 2015, στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 42.000, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%

Γαλλία: Επέστρεψε στην ανάπτυξη η οικονομία στο γ΄ τρίμηνο

Πηγή: capital.gr

Στην ανάπτυξη επέστρεψε η γαλλική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο, καθώς οι χαμηλές τιμές και το κόστος δανεισμού οδήγησαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,3% στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το β΄ τρίμηνο όταν η οικονομία είχε μείνει στάσιμη, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee. Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα των προσδοκιών των οικονομολόγων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,3% ενώ η διετής πτώση στις επενδύσεις των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε. Η ανάπτυξη των γαλλικών επιχειρηματικών επενδύσεων επιταχύνθηκε στο γ΄ τρίμηνο.

Η βελτίωση του ΑΕΠ υποστηρίζει την προσδοκία της γαλλικής κυβέρνησης ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του ισχυρότερου έτους ανάπτυξης από το 2012 που ανέλαβε ο Francois Hollande.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του 2015 θα είναι ανεπαρκής για να έχει μια σημαντική επίδραση στα διψήφια ποσοστά ανεργίας. Η γαλλική κυβέρνηση από μόνη της παραμένει επιφυλακτική και έχει διατηρήσει την επίσημη εκτίμησή της για το ΑΕΠ του έτους, στο 1% μόλις, παρά τις ενδείξεις για βελτίωση τους καλοκαιρινούς μήνες

Γαλλία: «Στο κόκκινο» η ανεργία τον Οκτώβριο

Πηγή: reporter.gr

Αυξήθηκε κατά 42.000 ο αριθμός των ανέργων από τον Σεπτέμβριο-Σε επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στην Γαλλία.

Όπως μεταδίδει το Nasdaq, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 42.000 από τον Σεπτέμβριο, στα 3.598.800. Πρόκειται για αύξηση 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Μετά από ένα αδύναμο δεύτερο τρίμηνο, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο, οδεύοντας στην πιο καλή χρονιά από τότε που ξεκίνησε η θητεία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012. Αλλά τα στοιχεία της Πέμπτης δείχνουν ότι η αγορά εργασίας δεν ακολουθεί την τόνωση της ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος το Μάιο του 2017 αν οι πολιτικές του δεν καταφέρουν να μειώσουν την ανεργία.


* …η αύξηση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις αναπτυγμένες χώρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (…) Το ίδιο και στην ελληνική οικονομία η αύξηση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,30% (13.000 άτομα), ενώ η μείωση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα αυξάνει την ανεργία κατά μία ποσοστιαία μονάδα (50.000 άτομα).

(Δημιουργώντας θέσεις εργασίας: Η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρώπης και της Ελλάδας μετά την κρίση.Εισήγηση του Σάββα Ρομπόλη στο Friedrich Ebert/ 19.6.2014)

Scroll to Top
Scroll to Top