Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

 

Creative_Wallpaper_Sign_Of_Victory_053940_αυτή η ανακοίνωση μοιράστηκε στην κινητοποίηση της 26ης Νοέμβρη

Νομικά ανέφικτη χαρακτήρισε την παράταση της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων των απασχολούμενων του τρέχοντος Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και εκπροσώπους των δήμων.

Αυτό που «ξεχνάει» το Υπουργείο είναι πως το αίτημά των εκατομμυρίων ανέργων, αλλά και πιο ειδικά των εργαζόμενων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν είναι δουλειά μέσω ΕΣΠΑ και των περιορισμών που αυτό θέτει. Το πλαίσιο των ΕΣΠΑ για την κοινωφελή εργασία υπαγορεύει μια σειρά από όρους που έτσι κι αλλιώς μας βρίσκουν αντίθετους. Δήμοι και κυβέρνηση μέσω αυτών των προγραμμάτων μπαλώνουν τα κενά – τώρα στους δήμους, αύριο σε δημόσιες υπηρεσίες – που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακές πολιτικές ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου για πάγωμα των προσλήψεων. Η Ράνια Αντωνοπούλου, η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ γνωρίζουν ότι σωματεία, επιτροπές εργαζόμενων στη κοινωφελή εργασία καταγγέλουν ότι αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αλλά την ανακυκλώνει. Ότι μετατρέπει τους άνεργους σε εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, με περιορισμένα δικαιώματα.

Tο τελευτάιο διάστημα μάλιστα σε σειρά από τηλεοπτικές εμφανίσεις η αν. Υπουργός. Ρ. Αντωνοπούλου καθώς και σε συναντήσεις με εργοδοτικές οργανώσεις παρουσιάζει τα νέα προγράμματα και τις αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί. Στην πραγματικότητηα η αν. Υπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν το έργο των προκατόχων τους. Εφαρμόζουν μια παραλλαγή της καταστροφικής πολιτικής για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους φτωχούς αυτού του τόπου. Χρήματα ή νομική βάση για να συνεχίσουν να εργάζονται οι “ωφελούμενοι” στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μπορεί η κυβέρνηση να μη βρίσκει, βρίσκει όμως τρόπους να χρηματοδοτεί αφειδώς επιχειρήσεις προκειμένου να προσλαμβάνουν άνεργους, χωρίς αυτές να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη για μισθό ή ασφάλιση. Με αυτό το τρόπο νομιμοποιείται επί της ουσίας η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, γιατί πώς αλλιώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την εργασία στην οποία ο εργοδότης δεν καταβάλει ούτε 1 ευρώ από την τσέπη του.

Τους μήνες που δουλέψαμε στα πλαίσια της λεγόμενης “κοινωφελούς εργασίας” καλύψαμε πάγιες ανάγκες των Δήμων. Αποδείξαμε ότι είμαστε απολύτως απαραίτητοι και ότι χωρίς εμάς οι δήμοι δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Όλο αυτό το διάστημα δώσαμε μάχες για να αναγνωριστούμε ως κανονικοί εργαζόμενοι και καταφέραμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση και τους Δήμους σε σημαντικές παραχωρήσεις. Τώρα ξέρουμε ότι με τον αγώνα μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα! Με τη δική μας οργάνωση από τα κάτω, μέσα από τις επιτροπές μας και το συντονισμό τους με πρωτοβάθμια σωματεία συγκροτήσαμε το δικό μας όργανο αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση και στους Δήμους. Δε θα σταματήσουμε γιατί ξέρουμε ότι η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας πρέπει και μπορεί να μπλοκαριστεί. Γιατί η δική μας νίκη μπορεί να γίνει νίκη όλων των ανέργων και να μη στρέφεται η μία φουρνιά κοινωφελών απέναντι στην επόμενη και το αντίστροφο. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις με συμβάσεις και μισθούς όπως και των υπολοιπων εργαζομένων στους Δήμους, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα, εκτός του πλαισίου του ΕΣΠΑ και των άθλιων όρων που αυτό θέτει. Διεκδικούμε επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προυποθέσεις για να μπορέσουμε όλοι οι άνεργοι να σταθούμε στα πόδια μας και να μην υποκύπτουμε στους εκβιασμούς κυβερνήσεων και εργοδοτών για ένα κομμάτι ψωμί.

Το να συνεχίσουμε να δουλεύουμε είναι κάτι που δεν θα μας το χαρίσει το Υπουργείο, η Κυβέρνηση, οι Δήμοι, η ΕΕ και τα προγράμματά της. Ειναι κάτι που εμείς οι ίδιοι θα κερδίσουμε μέσα από τον αγώνα μας!

ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΚΟΥ ΤΟ ΚΑΛΑ, ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ 5MΗΝΑ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ

ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια

www.attack.org.gr // againstmodernslavery@gmail.com // 6987802255
Scroll to Top
Scroll to Top