Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Στις 6 Απρίλη απεργούμε!

Η απεργία της 6ης Απρίλη έρχεται σε μία περίοδο που ο κόσμος της εργασίας βλέπει τα δικαιώματά του να χτυπιούνται από κάθε κατεύθυνση, την πανδημία να κλείνει πλέον 2 χρόνια με τους νεκρούς από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης να αυξάνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά, την ίδια στιγμή που οι μισθοί δε φτάνουν ούτε για τα βασικά. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα πρώτα την πανδημία και στη συνέχεια τον πόλεμο, αυξάνει δραματικά τις τιμές βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα, τη βενζίνη και το ρεύμα. Ταυτόχρονα, απέναντι στην ακρίβεια απαντάει με πενηχρά επιδόματα, που στην πραγματικότητα δε λύνουν τίποτα, αλλά μεγάλες επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις ενισχύοντάς τες και δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως στόχος της είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου στις πλάτες των εργαζομένων.

Όλα τα παραπάνω συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Ενός πολέμου άδικου και από τις δύο πλευρές. Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες ζώνες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών. Οι ηττημένοι θα είναι οι λαοί αυτών των περιοχών που πληρώνουν με αίμα, καταστροφή και προσφυγιά ενώ δυναμώνει ακόμα περισσότερο η απειλή της επέκτασης του πολέμου, της επισιτιστικής κρίσης και φτωχοποίησης για όλους τους λαούς.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες έρχονται αντιμέτωποι/ες και με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2021. Το 8ωρο καταργείται και η τηλεργασία μονιμοποιείται διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ελαστικά ωράρια εργασίας. Παράλληλα, χτυπιέται και το δικαίωμα στην απεργία, αφού για τη διεξαγωγή της θα πρέπει η εργοδοσία να έχει ενημερωθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ενώ θα θεωρείται παράνομη αν δεν υπάρχει από το σωματείο η δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η εργοδοσία θα μπορεί να υποχρεώνει τους εργαζόμενους για το τι θα ψηφίζουν από έναν υπολογιστή.

Ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε όλα αυτά. Είναι καιρός οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και η νεολαία να δώσουν μία ηχηρή απάντηση στην ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους. Το εργατικό κίνημα πρέπει να μπει μπροστά στον αγώνα, κόντρα στην υποταγή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ελέγχεται από τους εργοδότες και κρατάει σε ομηρία τους εργαζόμενους, υπονόμευσε τους εργατικούς αγώνες όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και απέχει από οποιαδήποτε κινηματική δράση για χρόνια. Η χάραξη ενός άλλου δρόμου που θα δημιουργεί γεγονότα, θα κάνει κινητοποιήσεις, θα διεκδικεί, θα απεργεί χωρίς να εγκλωβίζεται στην αναμονή και στην εκτόνωση της ΓΣΕΕ, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ!

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη διεκδικώντας:

· Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και στα ελαστικά ωράρια εργασίας.

· Αυξήσεις όλων των μισθών εδώ και τώρα, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς περιορισμούς και προαπαιτούμενα.

· Καμία εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία.

· Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον ΟΑΕΔ, που θεσπίζει το ποινολόγιο ανέργων και περιορίζει κι άλλο τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας.

· Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους

Scroll to Top
Scroll to Top