Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/5 η πρώτη συνάντηση για τη συνδιοργάνωση του 4ου «Διημέρου Ενάντια στην Ανεργία και την Επισφάλεια» με σύνθημα «Χωρίς εμάς ο κόσμος σταματά. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που τον χτίζουν» στο θεατράκι στην Ασκληπιού. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 17 εργατικά σχήματα και συλλογικότητες γειτονιάς, πραγματοποιώντας μια πλούσια κουβέντα τόσο σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εργασιακής περιπλάνησης ανά κλάδο, όσο και αναφορικά με τον πολιτικό προγραμματισμό του διημέρου. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν μέλη από 12 εργατικά σχήματα (Attack, Λάντζα, Radical IT, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), Γαλέρα – Σχήμα στο Αττικό Νοσοκομείο, Παρεμβάσεις ΕΛΣΤΑΤ, Labour – Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα, Συντονιστικό Αναπληρωτών/ Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Ριζοσπαστική Παρέμβαση Μισθωτών Λογιστών, Παρεμβάσεις Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Συνέλευση Φεμινιστικών – Εργατικών Συλλογικοτήτων) και 5 συλλογικότητες γειτονιάς (Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, Εργατική Λέσχη Πατησίων – Κυψέλης – Γαλατσίου, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Ηλιούπολης, Campo Rosso), είτε ως παρατηρητές, είτε μεταφέροντας αποφάσεις των συλλογικοτήτων τους.
Τη συζήτηση άνοιξε η ATTACK, παρουσιάζοντας το κάλεσμα για συνδιοργάνωση του διημέρου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε και τον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία «αξιοποιούν» την πανδημία για να αναδιαρθρώσουν συνολικά τους όρους με τους οποίους ζει και εργάζεται ο λαός (νομοσχέδιο Χατζηδάκη – Βρούτση, επέκταση και παγίωση τηλεργασίας, εκτόξευση απολύσεων και εργοδοτικής αυθαιρεσίας). Εκφράστηκε η πεποίθηση πως οι θετικές παρακαταθήκες του προηγούμενου διαστήματος, όπως εκδηλώθηκαν τόσο στις κινηματικές εξάρσεις στο πεδίο των λαϊκών – δημοκρατικών δικαιωμάτων όσο και στους χώρους δουλειάς, διαμορφώνουν τους κατάλληλους όρους για τη διεξαγωγή ενός μαζικού διημέρου που θα αναβαθμίσει τη συζήτηση των εργατικών συλλογικοτήτων και θα αγκαλιάσει τον κόσμο της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης. Ακόμα, τονίστηκε η ανάγκη σκιαγράφησης ενός θετικού προτάγματος που θα εμπνέει και θα πείθει τον κόσμο αυτόν, κόντρα στις τάσεις απαισιοδοξίας και αποστράτευσης που δημιουργεί ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι άξονες των προτεινόμενων τριών θεματικών εκδηλώσεων, οι οποίες και αναδιαμορφώθηκαν μετά την κουβέντα της σύσκεψης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν μέλη από την πλειοψηφία των παρευρισκόμενων εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων γειτονιάς. Κοινό σημείο αναφοράς αποτέλεσε η ανάγνωση της δυσοίωνης πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι/ες, καθώς η κυλιόμενη ανεργία και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας αφορούν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια των εργαζομένων και ειδικά της νεολαίας. Η ανταλλαγή πολύτιμων εμπειριών από διαφορετικούς κλάδους εξόπλισε θεωρητικά τον κόσμο της σύσκεψης και ανέδειξε τα κοινά προβλήματα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων – νεολαίας. Παράλληλα, οι προτάσεις γύρω από ποιο εργατικό κίνημα και ποιες συνδικαλιστικές μορφές θα οχυρώσουν τον κόσμο της εργασίας και των ανέργων απέναντι στη συνολική – πολυεπίπεδη επίθεση που πραγματοποιεί το κεφάλαιο με αιχμή του δόρατος το νομοσχέδιο Χατζηδάκη – Βρούτση, ανέδειξαν τις δυνατότητες αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος. Παρότι ακόμα, πολλά σχήματα δεν έχουν λάβει επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή τους στη συνδιοργάνωση του διημέρου, η μαζική ανταπόκριση και το πλήθος των ομιλητών/τριων γεννά αισιοδοξία. Επιπλέον, οι σκέψεις και οι προτάσεις γύρω από τις προτεινόμενες θεματικές των εκδηλώσεων και οι ιδέες για την τέλεση διαφόρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων υπογραμμίζουν τις δυνατότητες για ένα πλούσιο και ζωντανό διήμερο.
Οι θεματικές των εκδηλώσεων διαμορφώθηκαν από την σύσκεψη ως εξής:
- Εκδήλωση για το νομοσχέδιο Βρούτση και το αναγκαίο εργατικό κίνημα που θα μπορέσει να αναμετρηθεί με την επίθεση στην εργασία.
Όπως συζητήθηκε και στη σύσκεψη, η κυβέρνηση, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στοχεύει σε ριζικές αλλαγές στην εργασία, κάνοντας σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αναδεικνύεται, έτσι, η αναγκαιότητα της απάντησης του εργατικού κινήματος και το άνοιγμα της κουβέντας γύρω από τις μορφές με τις οποίες μπορούν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι, την οργάνωση των σωματείων κλπ.
- Εκδήλωση για το εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται με πρόσχημα τη διαχείριση της πανδημίας και τις αντιστάσεις και τους εργατικούς αγώνες που ξέσπασαν.
Με στόχο να προβληθούν οι αντιστάσεις που εξελίχθηκαν σε διάφορους κλάδους (π.χ. κούριερ, ηθοποιοί, ερευνητές, επισιτισμός, τηλεπικοινωνίες, υγειονομικοί) αλλά και στις γειτονιές, να μεταφερθεί η εμπειρία των αγώνων καθώς και πώς μπορούν να ενισχύσουν τη συγκρότηση των πρωτοποριών εντός του κινήματος. Διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα η ανάγκη υπέρβασης των αμυντικών αγώνων και η ανάγκη για ένα εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί, θα απαιτεί και θα επιβάλλει νίκες στο σήμερα.
- Εκδήλωση για την Εργασιακή βία και τον εκφοβισμό.
Με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν έρθει στο προσκήνιο και το κύμα διαμαρτυριών που πυροδοτήθηκε θέλουμε να συζητήσουμε για τον εργασιακό εκφοβισμό, αλλά και την έμφυλη διάστασή του. Στη συζήτηση έγινε αναφορά, επίσης, και στις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Παρατηρητήριο Εργοδοτικής Αυθαιρεσίας και υπήρξαν προτάσεις για τη συμμετοχή αγωνιζόμενων καλλιτεχνών, φεμινιστικών συλλογικοτήτων και νομικών στην εκδήλωση.
Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμα στοιχεία που μπήκαν στην συζήτηση, εκτιμάμε πως δίνεται η δυνατότητα στα εργατικά σχήματα και τις συλλογικότητες γειτονιάς να εκκινήσουν μια διαδικασία επεξεργασίας υλικών και στοιχείων που θα εξοπλίσουν και τις ίδιες τις συλλογικότητες στην εξώστρεφη παρέμβαση και δράση τους το επόμενο διάστημα, αλλά θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω και την κουβέντα εν όψει του διημέρου και τους άξονες των εκδηλώσεων που αποφασίστηκαν.
Μετά από την πρώτη αυτή συζήτηση, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στις 22/05, όπου οι συλλογικότητες γειτονιάς και τα εργατικά σχήματα θα συζητήσουν πιο διεξοδικά για την περαιτέρω οργάνωση του διημέρου, που στόχο έχει να συμβάλει στο μεγάλο ζήτημα της εποχής μας, της αντεπίθεσης του κόσμου της εργασίας. Να συμβάλλει στον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να διεξαχθεί, αλλά πολύ περισσότερο στους αγώνες που πρέπει να δώσουμε για να νικήσουμε.
Αποφασίσαμε:
- Την έκδοση του παρόντος ΔΤ. Καθώς τα συστημικά ΜΜΕ δεν αναδημοσιεύουν τέτοιου είδους ΔΤ, σας καλούμε να το αναδημοσιεύσετε εσείς ακόμα και εάν δεν έχετε οριστικά αποφασίσει τη συμμετοχή σας.
- Τη δημιουργία οργανωτικής επιτροπής που μέχρι την επόμενη συνεδρίαση θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά της συζήτησης στις συνεδριάσεις των εργατικών σχημάτων και των συλλογικοτήτων γειτονιάς.
- Προτείνουμε ως ημερομηνία διεξαγωγής του Διημέρου το πρώτο ΣΚ του Ιούνη
- Μέχρι την επόμενη συνάντηση, προετοιμασία προσχεδίου αφίσας
2η συνάντηση: 22.05.2021 // 12.00 // Θεατράκι πίσω από τον Ι. Ν Αγίου Νικολάου, Ασκληπιού 38, Εξάρχεια