Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Δελτίο Τύπου από την 2η σύσκεψη συνδιοργάνωσης του 4ου «Διημέρου Ενάντια στην Ανεργία και την Επισφάλεια»

Το Σάββατο 22/05 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση για τη συνδιοργάνωση του “Διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια” στο θεατράκι Ασκληπιού στα Εξάρχεια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη από οχτώ εργατικά σχήματα (Attack, Radical IT, LABour- Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα, Συντονιστικό Αγώνα αδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), Ριζοσπαστική Παρέμβαση Μισθωτών Λογιστών, Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων) και τρεις συλλογικότητες γειτονιάς (Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα, Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, Εργατική Λέσχη Πατησίων – Κυψέλης – Γαλατσίου), είτε ως παρατηρητές, είτε μεταφέροντας αποφάσεις των συλλογικοτήτων τους.

Τη συνάντηση άνοιξε η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, παρουσιάζοντας τις θεματικές των τριών εκδηλώσεων, που είχαν διαμορφωθεί από την πρώτη συνάντηση εργασίας, μαζί με προτάσεις για τα αντίστοιχα πάνελ που θα τις πλαισιώσουν, με βάση τα κριτήρια που είχαν μπει στην πρώτη σύσκεψη. Το σύνολο των τοποθετήσεων υπερθεμάτισε τις τρείς θεματικές, που ήδη είχαν βρει ευρεία αποδοχή από την πρώτη συνάντηση εργασίας, ενώ διαμορφώθηκαν πιο συγκεκριμένα οι άξονες και οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινούνται, καθώς και οι τίτλοι τους.

Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο: ¨Για να ζήσουμε εμείς όρθιοι θα πέσουν αυτοί! Εργατικές αντιστάσεις και αγώνες εν μέσω πανδημίας.¨ Στην εκδήλωση θα παρέμβουν μία σειρά από κλάδους (όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης και του θεάματος, ο κλάδος του επισιτισμού – τουρισμού, ο κλάδος των κατασκευών) που δέχτηκαν σφοδρή επίθεση μέσα στα απανωτά lockdown, αλλά και μία συλλογικότητα γειτονιάς (συγκεκριμένα προτάθηκε η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης) ώστε να μεταφερθεί η πολύτιμη εμπειρία της οργάνωσης και της αντίστασης στις γειτονιές, αλλά και το πολύμορφο δίκτυο αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί όλο αυτό το διάστημα και στο οποίο τα στέκια και οι συλλογικότητες γειτονιάς πρωτοστάτησαν. Η εμπειρία της οργάνωσης και της όρθωσης αντιστάσεων, ιδίως σε κλάδους που μέχρι πρότεινως δεν υπήρχαν συγκροτημένες πρωτοβουλίες, όπως ήταν ο χώρος της τέχνης και των Stand up Comedians αποτελούν κρίσιμους κρίκους για την επόμενη μέρα του εργατικού κινήματος, αλλά και για ένα νέο γύρο αναμέτρησης των εργατικών συμφερόντων με τις δυνάμεις κεφαλαίου-ΕΕ και κυβέρνησης.

Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθούν ένα workshop και μία εκδήλωση.

Το workshop με τίτλο: ¨Είμαι εργαζόμενη. Δε με τρομοκρατείς. Εργασιακή βία & εκφοβισμός: η “κρυφή” πλευρά της εργοδοτικής επίθεσης¨ θα καταπιαστεί με την εργασιακή βία και τον εκφοβισμό αλλά και την έμφυλη διάστασή του, σε συνέχεια και των όσων καταγγελιών έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες. Επιδιώκουμε στο workshop, πέρα από τα ζητήματα αυτά των καταγγελιών που έχουν δημοσιευτεί και αφορούν όλες τις εκφάνσεις της εκμετάλευσης, τρομοκράτησης και κακοποίησης (εργασιακής, με βάση το φύλο, την εθνικότητα κτλ) να ανοιχτεί και η ψυχική διάσταση αυτών, πώς δηλαδή οι κακοποιητικές συμπεριφορές επιδρούν στην ψυχική υγεία της εργαζόμενης και του εργαζόμενου.

Τέλος, η κεντρική εκδήλωση της δεύτερης μέρας με τίτλο: ¨Δουλειά για μια ζωή ή μία ζωή αλλιώτικη? Συζήτηση για το αντεργατικό νομοσχεδίο Χατζηδάκη και την επόμενη μέρα του εργατικού κινήματος¨ στοχεύει σε μία βαθύτερη ανάλυση του εργασιακού νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να κατατεθεί άμεσα για ψήφιση, το νομικό σκέλος των σχέσεων εργασίας και πώς το νομοσχέδιο θα τις επηρεάσει, τις καίριες αλλαγές στο τοπίο των εργασικών σχέσεων, όπως είναι η παγίωση και η διεύρυνση της τηλεργασίας. Ταυτόχρονα στόχος είναι το Διήμερο να συμβάλλει στην προσπάθεια ψηλάφησης στοιχείων μιας αυτοτελούς γραμμής για την πολιτικοποίηση του αγώνα, που θα πραγματοποιήσουν δεκάδες σωματεία το επόμενο διάστημα, καθώς και τον πολιτικό και κινηματικό συντονισμό τους που μπορεί να επιβάλλει τα δικαιώματα των ανέργων και των εργαζόμενων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμα στοιχεία που μπήκαν στην συζήτηση, τα εργατικά σχήματα και οι συλλογικότητες γειτονιάς θα πρέπει το αμέσως ερχόμενο διάστημα να συζητήσουν αξιοποιώντας και την πλούσια κουβέντα που έγινε στις δύο συναντήσεις εργασίας, τις προτάσεις για πάνελ που αποτυπώνονται παραπάνω και να αποφασίσουν και επίσημα τόσο την συμμετοχή τους στο ίδιο το διήμερο αλλά και σε συνεννόηση με την οργανωτική επιτροπή, τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλουν.

Τέλος, στη σύσκεψη έγινε μία πρώτη συζήτηση και για το πολιτιστικό πρόγραμμα του διημέρου, στο οποίο φιλοδοξούμε να παρουσιαστεί το έργο σχημάτων και συλλογικοτήτων, ως φορέας ενός άλλου μη εμπορευματικού πολιτισμού, της δημιουργίας και έκφρασης του αγωνιζόμενου κόσμου, σεβόμενοι τα μέτρα προστασίας για την υγεία όλων όσοι θα συμμετέχουν στο Διήμερο, ενώ αποφασίστηκε η έκδοση κουπονιών ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους των εξόδων της διοργάνωσης του Διημέρου.

ΔΙΗΜΕΡΟ ενάντια στην ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

5 – 6 Ιουνίου

Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο

Εργατικά Σχήματα, Συλλογικότητες Γειτονιάς

Οργανωτική Επιτροπή Διημέρου

Scroll to Top
Scroll to Top