Πέρασαν 2 χρόνια σπουδών στο ΙΕΚ με ελλείψεις μέσα στα τμήματα, χωρίς συγγράμματα και εξοπλισμό εργασίας ή ασφάλειας, με διαλυμένες εγκαταστάσεις, ανύπαρκτα εργαστήρια και υποστελέχωση…
Μετά ακολούθησε η πρακτική. 6 μήνες χωρίς μισθό και ασφάλεια στις περισσότερες περιπτώσεις, με εμάς να γινόμαστε τα παιδιά για όλες τις δουλειές και τα θελήματα. Μια πρακτική που στόχο δεν είχε να μάθουμε το αντικείμενο που σπουδάζουμε, όπως ήθελαν να μας λένε, αλλά να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των εργοδοτών, για να βγάζουν τη δουλειά τους χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη!
Τώρα σειρά έχει η πιστοποίηση…
Τι σημαίνει η πιστοποίηση? Κι άλλες εξετάσεις!
Γιατί με βάση τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των ΔΙΕΚ (ν. 2009/1992 και ν. 4186/2013), η βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης (ΒΕΚ) και η εξάμηνη πρακτική άσκηση του προγράμματος σπουδών δεν κατοχυρώνουν απολύτως τίποτα. Χρειάζονται και οι εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ για να μας δώσουν τα πτυχία μας, με αυτά τα λίγα επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους τους.
Οι φετινές εξετάσεις πιστοποίησης ανακοινώθηκαν στα μέσα Αυγούστου στο ίδιο πλαίσιο με την περσινή ανακοίνωση του ΕΟΠΠΕΠ με αρκετές ειδικότητες να μένουν εκτός της διαδικασίας πιστοποίησης για τις ειδικότητες νέου τύπου (όπως ορίζονται από το νόμο 4186/2013). Φυσικά, το Υπουργείο εντέχνως αποσιώπησε τον αποκλεισμό διαφόρων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα εκπαιδευόμενοι να μπαίνουν στη διαδικασία αιτήσεων, να καταβάλλουν παράβολο 100! ευρώ και να μην γνωρίζουν κατά πόσο η ειδικότητά τους συμπεριλαμβάνεται στις εξετάσεις του Οκτωβρίου ή όχι.
Δυστυχώς, η πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης για τα ΔΙΕΚ δεν είναι πρωτόγνωρη. Και ταυτόχρονα, δεν είναι ξεκομμένη από μία συνολική κατεύθυνση για τη νεολαία σήμερα και τον κόσμο της εργασίας γενικότερα. Μέσω της απλήρωτης εξάμηνης πρακτικής και του θεσμού της μαθητείας προσπαθούν να μας «μυήσουν» στις «σύγχρονες» συνθήκες εργασίας, ενώ ο κατακερματισμός των αποφοίτων σε πιστοποιημένους και μη, τα πετσοκομμένα επαγγελματικά δικαιώματα και οι τίτλοι (βεβαιώσεις) σπουδών χωρίς καμία συλλογική κατοχύρωση προωθούνται, για να μας εναρμονίσουν με τις επιταγές της αντιδραστικά αναδιαρθρωμένης αγοράς εργασίας και τις νέες σχέσεις εργασίας. Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα ωράρια- λάστιχο έως 12-15 ώρες ημερησίως, οι μισθοί πείνας, η έλλειψη επιδομάτων και παροχών, η επισφάλεια, η κυκλική ανεργία, η μη συλλογική κατοχύρωση των εργαζομένων μπροστά στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και η κατάργηση της νομοθετικής προστασίας τους με το πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι μόνο η επιφάνεια της σημερινής κατάστασης στην αγορά εργασίας. Μια αγορά εργασίας που απαιτεί δυναμικό εξειδικευμένο και ταυτόχρονα ευέλικτο και κινητικό, χωρίς συλλογική κατοχύρωση μέσω ενός πτυχίου/ τίτλου σπουδών, που θα εργάζεται για ψίχουλα, μέσα από συνεχή επανακατάρτιση από το ένα πρόγραμμα voucher στο άλλο, και από τα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ στα προγράμματα ΕΣΠΑ και πάλι από την αρχή, ζώντας διαρκώς στην γκρίζα ζώνη μισοεργασίας – μισοανεργίας.
Όλα αυτά μας φέρνουν αντιμέτωπους με την πιο μεθοδευμένη και συνολική επίθεση στα δικαιώματά μας, ως σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι, μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ισόβια εργασιακή εκμετάλλευση που προσπαθούν να μας επιβάλλουν εργοδότες, κυβέρνηση και κεφάλαιο.
Όμως απέναντι σε αυτή την επίθεση, είναι αδύνατον να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!
Τα προβλήματα που μας επηρεάζουν συλλογικά δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε ατομικά. Κόντρα σε όσα προσπαθούν να μας επιβάλλουν, συγκροτούμε επιτροπές αγώνα σε κάθε ΙΕΚ και παλεύουμε για τα δικαιώματα μας τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών μας όσο και στους χώρους πρακτικής και εργασίας μας. Οι συλλογικές διεκδικήσεις μας δεν σταματούν σήμερα, αλλά μας ακολουθούν στους χώρους δουλειάς μας και στα σωματεία μας!
Απαιτούμε και Παλεύουμε για:
- Η πιστοποίηση-κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων να γίνεται μέσα από την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών και της πρακτικής – Κατάργηση των εξετάσεων πιστοποίησης. Όσο γίνονται εξετάσεις πιστοποίησης, να είναι για όλες τις ειδικότητες. Να μην μείνει κανένας σπουδαστής που έχει τελειώσει μαθήματα και πρακτική χωρίς πιστοποίηση.
- Καμία καταβολή αντιτίμου για πιστοποίηση.
- Πλήρη χρηματοδότηση για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Κατάργηση της μαθητείας και όλων των μορφών επισφαλούς και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με ενιαία μισθολογικά, εργασιακά δικαιώματα. Υποχρεωτική σύμβαση για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική. Πρακτική με πλήρη εργασιακά- ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και του συμφώνου πρώτης απασχόλησης για τη νεολαία. Αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.
- Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στη βιομηχανία και την κερδοσκοπία της κατάρτισης – επανακατάρτισης και των πιστοποιήσεων.