Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι οδηγοί. Συμβουλές κυριολεκτικά για τα πάντα. Τι να πεις. Πώς να στέκεσαι. Πώς θα σφίξεις το χέρι του μελλοντικού(;) αφεντικού σου. Υπάρχουν και άλλοι οδηγοί που περιγράφουν βιωματικά, λάθη που κάνουμε σαν υποψήφιοι εργαζόμενοι στις συνεντεύξεις. Πχ ξέχασες να βουρτσίσεις τα δόντια και το μαρουλάκι από το βρώμικο που έφαγες χθες δεν έκανε και την καλύτερη πρώτη εντύπωση.
Εδώ θα μιλήσουμε για όλα τα ντροπιαστικά, απαράδεκτα πράγματα που ακούγονται ή συμβαίνουν στις συνεντεύξεις και δεν τα έκανες εσύ αλλά το αφεντικό.
Πρώτα θα εστιάσουμε στις πλέον αγαπημένες κατηγορίες εργοδοτών:
Ο εντερπρενέρ εργοδότης από τον Κάτω Τραχανά ανατολικής Ηλείας
Είναι ο τύπος που τελείωσε γυμνάσιο-λύκειο με δεήσεις από την μητέρα του, τον παπά της ενορίας και την τοπική κοινωνία στον λυκειάρχη. Επειδή όμως ο μπαμπάκας πήρε καλές επιδοτήσεις, τον έστειλε στο Deree να σπουδάσει διοίκηση κι έγινε μια μίξη γιάπη και κλαρίνου. Σου εξηγεί το όραμα του για την επιχείρηση και δυστυχώς θέλει να ακούσει και το δικό σου όραμα για την ζωή για να δει αν ταιριάζουν οι φιλοσοφίες σας. Αν χτυπήσει το κινητό του θα ακουστεί Παντελίδης και θα σε ρωτήσει αν σου αρέσει.
Ο entrepreneur εργοδότης από το Κολωνάκι
Η διαφορά με τον προηγούμενο είναι ότι γεννήθηκε γιάπης. Από κολλέγιο σε κολλέγιο και μετά σπουδές Αγγλία για να εξελιχθεί στον άνθρωπο που μπορεί να σε κοιτάξει στα μάτια και να σου πει ότι ξέρει ότι είναι λίγα τα λεφτά, πολλές οι ώρες, αλλά η επιχείρηση θα μεγαλώσει και οι ευκαιρίες που θα έχεις είναι πολλές. Οι πρωτοποριακές του ιδέες για την εξέλιξη της επιχείρησης συμπεριλαμβάνουν βεβαίως απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά από το σπίτι και ΕΣΠΑ. Πολύ ΕΣΠΑ.
Ο λιγούρης
Δεν χρειάζεται καν να πει κάτι για να καταλάβεις τι σκέφτεται. Δυστυχώς όμως το ανοίγει συχνά το στοματάκι του. “Και τι δουλειά μπορεί να κάνει μια τόσο όμορφη κοπέλα σαν εσένα;”
Εάν είναι και ιδιοκτήτης καφετέριας-μπαρ κτλ θα αναφέρει πως η αμφίεση σου θα πρέπει να είναι λίγο πιο αποκαλυπτική- και το μαγαζί να δουλεύει καλά και εσύ ρε κοριτσάκι μου να παίρνεις κάνα τιπ παραπάνω!
Ο ρατσιστής
Θα σε ρωτήσει από πού είσαι. Θα απαντήσεις φυσιολογικά από την τάδε πόλη ή χωριό. Όχι, θα πει, από πού είσαι, Έλληνας είσαι; Γιατί, θα σου πει, είχε παλιά έναν Αλβανό και μόνο φασαρίες προκαλούσε στο μαγαζί. Εσύ σαν Έλληνας θα δείξεις καλή διαγωγή και δεν θα διαμαρτυρηθείς μόλις σε αφήσει απλήρωτο ή σου πάρει τα τιπς. Γιατί ο ρατσισμός, η σκατοψυχιά και το κέρδος πάνε πλάι-πλάι.
Αφού ξεχωρίσαμε αυτούς τους τέσσερεις αξιαγάπητους τύπους, προχωράμε στις απίστευτες ατάκες που όλοι-λίγο πολύ έχουμε ακούσει.
“Γενικά μπορείς να δουλέψεις υπερωρίες εάν χρειαστεί;”
Τι σημαίνει: Θα στάξει το κορμάκι σου μετά το 8ωρο γιατί ο τσίπης δεν πρόκειται να προσλάβει άλλον εργαζόμενο ακόμη και αν η δουλειά διπλασιαστεί. Κλασσική δικαιολογία που χρησιμοποιεί ο κάθε εργοδότης που σέβεται τον εαυτό του είναι “Και εγώ όλη μέρα στην δουλειά είμαι”. Αυτό μας οδηγεί και στην επόμενη καταχώρηση της λίστας.
“Η εταιρεία εδώ είναι το σπίτι μας (ή η οικογένεια μας) και πρέπει να την προσέχουμε όλοι μαζί”
Συνήθως ακολουθεί η διαπίστωση πως δεν μπορεί να κοιτάει κανείς το τομάρι του αλλά όλοι μαζί θα προχωρήσουμε. Δηλαδή και το αφεντικό θα πάρει καινούριο αμάξι και εσύ θα πάρεις καινούρια σκόνη για το πλυντήριο που σου τέλειωσε εδώ και μια βδομάδα. Αν βεβαίως δεν βγαίνει η επιχείρηση μπορείς να κάνεις και την καρδιά σου πέτρα και να μείνεις έναν-δυο μήνες ρε αδελφέ απλήρωτος. Για την οικογένεια σου θα κάνεις και θυσίες.
“Το καλό στην δουλειά είναι ότι είναι ευέλικτο το ωράριο”
Ευέλικτο για το αφεντικό όταν πρέπει να βγει δουλειά, καθόλου ευέλικτο για σένα όταν πρέπει να κλείσεις ραντεβού με τον οδοντίατρο ή την καινούρια γειτόνισσα/ καινούριο γείτονα.
Όταν τα πράγματα παίρνουν μεταφυσική-υπαρξιακή στροφή:
Γιατί θες να δουλέψεις;
-Γιατί δεν θέλω να πεθάνω από την πείνα.
Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;
Ίσως η χειρότερη ερώτηση αυτήν την περίοδο. Σε ρωτάει και περνάνε όλα τα μελλοντικά χρόνια της ζωής σου μπροστά στα μάτια σου μέσα σε δευτερόλεπτα. Κάνεις γρήγορους υπολογισμούς. Λογικά θα έχω κάνει τρία-τέσσερα voucher, 4 καλοκαίρια τουλάχιστον θα έχω δουλέψει σεζόν σε νησί. Στο ενδιάμεσο θα έχω αλλάξει τρεις καφετέριες και δυο call center. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, επιστέγασμα της επαγγελματικής μου εμπειρίας θα είναι οι έξι μήνες που θα πάρω(;) επίδομα ανεργίας. Τόσους σταθμούς στην καριέρα του, λες, δεν είχε ούτε ο Ανελκά. Τα σκέφτεσαι όλα αυτά και απαντάς με χαμόγελο “Ελπίζω να έχω σταθεροποιηθεί σε μια δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασα”. Μέσα σου κάτι έχει σπάσει.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΟΝΟΥΣ: “Τι ζώδιο είσαι;”
Χωρίς σχολιασμό.