Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Στις 6 Μάη απεργούμε για να νικήσουν οι ανάγκες και τα όνειρά μας!

Ανακοίνωση της Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στις 6 Μάη απεργούμε για να νικήσουν οι ανάγκες και τα όνειρά μας!

Το ξέσπασμα και η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζομένους και ειδικότερα την εργατική νεολαία. Μπροστά στις νέες συνθήκες πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το αντίπαλο στρατόπεδο επιδιώκει να προκαλέσει καίρια πλήγματα στον κόσμο της εργασίας. Από τις επικίνδυνες και παραβιαστικές καταστάσεις που βιώσαμε στους χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας – μέχρι την επίθεση στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση με βασική αιχμή το ν. Βρούτση, κεφάλαιο και κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως η νέα «κανονικότητα» που ευαγγελίζονται συνεπάγεται την ανώτερη καθυπόταξη των εργαζομένων σε κάθε επίπεδο.

Η πανδημία ανέδειξε πιο εμφατικά από ποτέ, πως προκειμένου η εργοδοσία να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση και να διατηρήσει την κερδοφορία της, δεν διστάζει να δημιουργήσει (νέες) στρατιές επισφαλών εργαζομένων και ανέργων. Η μείωση μισθών, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, η ανασφάλιστη εργασία και η κυλιόμενη ανεργία αποτελούν στρατηγικές επιλογές της αστικής πλευράς και χρήζουν αποδοχής από όλα τα αστικά κόμματα. Ο ν. Βρούτση και το νομοσχέδιο για την τηλεργασία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς καταργούν κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες ενώ ταυτόχρονα σχετικοποιούν τον χρόνο εργασίας (βλ. Κατάργηση 8ωρου) και προμοτάρουν την εξατομικευμένη εργασία (βλ. Μονιμοποίηση τηλεργασίας).

Το εργατικό κίνημα και η Νέα Εργατική Βάρδια δεν περιμένουν «σωτήρες» που προσβλέπουν σε συμβολικές διαμαρτυρίες και στη διαπραγμάτευση των όρων υποταγής της εργατικής τάξης, όπως οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Αντίθετα, η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, η μαζική δράση εργαζομένων-ανέργων και ο συντονισμός τους, συνιστούν το μόνο δρόμο για το μπλοκάρισμα της επίθεσης και την κατάκτηση νικών στο σήμερα. Ήδη, η πρώτη εμφάνιση του κινήματος ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης στις 22 Απρίλη – με την καθοριστική συμβολή της νεολαίας – αναδεικνύει τις δυνατότητες για τη συγκρότηση ενός ταξικού μπλοκ δυνάμεων που θα συγκρουστεί μέχρι τέλους. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, άνεργο/η, αυτοπασχολούμενο/η να μην συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που ετοιμάζουν κυβερνήσεις και κεφάλαιο, αλλά να στηρίξει έμπρακτα την υπόθεση του μαζικού κινήματος, όπως νικηφόρα έγινε στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής καταστολής.

Σαν «Attack στην ανεργία και την επισφάλεια», συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον συντονισμό σωματείων – συλλογικοτήτων – σχημάτων και καλούμε σε μαζική στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων της πρωτομαγιάς σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι/ες δεν πρέπει να «βάλουν πλάτη» στην εργατική σφαγή που προετοιμάζεται. Αντίθετα, τώρα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται όξυνση της πάλης τους για την καθολική κατοχύρωση των δικαιωμάτων και αναγκών τους. 135 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο, η νεολαία της εργασιακής περιπλάνησης καλείται να δώσει τη δικιά της μάχη – με τα δικά της επικαιροποιημένα χαρακτηριστικά – και να ψάξει τους δικούς της δρόμους και όνειρα προκειμένου να κερδίσει μια ποιοτική ζωή αντάξια των αναγκών της. Θεμέλια αυτής της προσπάθεια αποτελούν οι επιτυχημένες λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στην αστυνομική βία και οι  δεκάδες εργατικές αντιστάσεις (και νίκες) την περίοδο της πανδημίας.

Καλούμε την εργαζόμενη και άνεργη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στην πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς και τις ταξικές συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα:

  • Αθήνα: Απεργιακή συγκέντρωση Προπύλαια 10.30πμ
  • Θεσσαλονίκη: Απεργιακή συγκέντρωση Καμάρα 10.30πμ
  • Πάτρα: Προσυγκέντρωση στην πλ. Όλγας 10.00πμ
  • Γιάννενα: Προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο 9:30πμ
Scroll to Top
Scroll to Top