Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Οι voucherάδες αντεπιτίθενται / άρθρο της efsyn.gr

ÁÈÇÍÁ - ÊËÅÉÍÅÉ ÌÅÔÁ ÁÐÏ 60 ×ÑÏÍÉÁ ÔÏ ÊÔÇÑÉÏÕ ÔÏÕ ÕÐ. ÅÑÃÁÓÉÁÓ ÓÔÇÍ ÏÄÏ ÐÅÉÑÁÉÙÓ  (EUROKINISSI/ÊÙÓÔÁÓ ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ)

«Είναι κοροϊδία και σκάνδαλο όλους τους μήνες η κυβέρνηση να πληρώνει, από τα δικά μας χρήματα, δισεκατομμύρια στους δανειστές κι εμείς, οι χιλιάδες που συμμετέχουμε στα προγράμματα voucher, να πηγαίνουμε ουσιαστικά στη δουλειά δωρεάν, μόνο που δεν πληρώνουμε τον εργοδότη μας, και να αποκαλούμαστε “ωφελούμενοι” ενώ μόνο ωφελημένοι δεν είμαστε. Εργαζόμαστε και θέλουμε αυτό να αναγνωρίζεται», λένε οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ, που παραμένουν απλήρωτοι καθώς εκκρεμεί η καταβολή της α’ και β΄ δόσης του προγράμματος.

αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Α. Τζιαντζή “Οι voucherάδες αντεπιτίθενται”, από την Εφημερίδα των Συντακτών

Οι voucherάδες αντεπιτίθενται

Τη συνολική καταβολή των δεδουλευμένων τους εδώ και τώρα και όχι με το σταγονόμετρο και καθυστέρηση πολλών μηνών, απαιτούν εργαζόμενοι σε προγράμματα voucher, που παραμένουν απλήρωτοι μολονότι τα προγράμματα στα οποία εργάστηκαν είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται στην τελευταία φάση.

Η συλλογικότητα «Attack στην ανεργία και στην επισφάλεια» καλεί σήμερα σε σύσκεψη στο Πολυτεχνείο στις 19.00 (κτίριο «Γκίνη») απλήρωτους εργαζομένους σε προγράμματα voucher-ΕΣΠΑ, συλλογικότητες ανέργων και σωματεία για να συναποφασίσουν κοινούς τρόπους δράσης. Εκτός από εξόφληση δεδουλευμένων διεκδικούν μηνιαία καταβολή μισθού, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, παλεύοντας παράλληλα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και κατάργηση των κοινοτικών προγραμμάτων «για την απασχόληση» που ισοδυναμούν με μόνιμη εξαίρεση από τα εργασιακά δικαιώματα.

«Είναι κοροϊδία και σκάνδαλο όλους τους μήνες η κυβέρνηση να πληρώνει, από τα δικά μας χρήματα, δισεκατομμύρια στους δανειστές κι εμείς, οι χιλιάδες που συμμετέχουμε στα προγράμματα voucher, να πηγαίνουμε ουσιαστικά στη δουλειά δωρεάν, μόνο που δεν πληρώνουμε τον εργοδότη μας, και να αποκαλούμαστε “ωφελούμενοι” ενώ μόνο ωφελημένοι δεν είμαστε.

Εργαζόμαστε και θέλουμε αυτό να αναγνωρίζεται», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ρεβέκκα, μία από τους 30.000 νέους που εργάστηκαν στο πρόγραμμα για ανέργους 25-29 ετών, η οποία από τον Δεκέμβρη που εργάζεται έχει πληρωθεί μόνο τα 350 ευρώ για τη «θεωρία».

«Την α΄ φάση έπρεπε να την είχαμε πληρωθεί περίπου τον Μάρτιο. Οι περισσότεροι δεν την έχουμε πληρωθεί ακόμα. Η β΄ φάση έπρεπε να εξοφληθεί τον Ιούνιο και από το υπουργείο Εργασίας μάς παραπέμπουν τέλη Σεπτέμβρη. Οι καθυστερήσεις των ΚΕΚ και το γεγονός ότι νέμονται κονδύλια είναι μέρος του προβλήματος, αλλά την ευθύνη έχει το υπουργείο. Τι κάνει για να ξεφορτωθεί τους μεσάζοντες που δεν προσφέρουν τίποτα; Σε μας το μόνο που μας έμαθαν στο ΚΕΚ είναι ιδεολογική κατήχηση για το τέλος των εργασιακών δικαιωμάτων. Το θατσερικό ΤΙΝΑ – There Is No Alternative, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική».

Η συλλογικότητα της Αttack επιμένει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και ξεκινά, συλλέγοντας υπογραφές βαουτσεράδων, για το αυτονόητο: δουλειά με μισθό και δικαιώματα.

 

Scroll to Top
Scroll to Top