Κατέληξε και ο τέταρτος σοβαρά τραυματισμένος εργαζόμενος από το εργοδοτικό έγκλημα που έλαβε χώρα στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ), συμφερόντων Λάτση, στον Ασπρόπυργο, στις 8 Μάη 2015. Μετά τον Αντώνη Αβράμπο, τον Μπάμπη Δευτεραίο, και τον Ντελιλάι Ραμαντάν, εξέπνευσε και ο Κώστας Μαγγούρας. Η πυρκαγιά ξέσπασε ύστερα από διαρροή και ανάφλεξη στη μονάδα U3300 των διυλιστηρίων στη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ακολούθησαν εκρήξεις και η φωτιά διαδόθηκε ταχύτατα.
Η πυρκαγιά στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου δεν ήταν ούτε μεμονωμένο περιστατικό ούτε αποτέλεσμα της «κακιάς στιγμής». Η εργοδοσία φέρει βαρύτατες ευθύνες για τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα εργασιακό χώρο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κολαστήρια για τους εργαζόμενους. Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ έχουν καταγγείλει τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, το συνωστισμό, την εντατικοποίηση, τις εξαντλητικές υπερωρίες, την έλλειψη πείρας των χιλιάδων εποχικών και εργολαβικά εργαζομένων, δηλαδή παράγοντες που αθροιστικά καθιστούν ένα δυστύχημα σχεδόν αναμενόμενο και αναπόφευκτο. Από τους 2.600-3.000 εργαζόμενους, οι περισσότεροι είναι εργολαβικοί, έκτακτοι, ενώ το μόνιμο και έμπειρο προσωπικό έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 25% με το σύστημα της εθελουσίας εξόδου. Η αμοιβή των «εργολαβικών» είναι 3,8 ευρώ την ώρα, ενώ πολλές βάρδιες είναι 12ωρες και 14ωρες. Οι εργαζόμενοι επίσης, καταγγέλλουν ότι δεν λειτούργησε η σειρήνα του συναγερμού, αλλά ειδοποιήθηκαν για την πυρκαγιά «στόμα με στόμα» και από τα μεγάφωνα. Κάποιοι είπαν ότι βρήκαν τις εξόδους κλειστές και αναγκάστηκαν να κόψουν το λουκέτο για να σωθούν. «Ούτε καν μας έχουν μετρήσει, μας βάζουν και δουλεύουμε στοιβαγμένοι», κατήγγειλαν οι εργάτες μετά τη φονική έκρηξη της 8ης Μαΐου.
Αυτά συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Για την επίσημη εικόνα των ΕΛ.ΠΕ στη δημόσια σφαίρα, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια εταιρεία που το 2013 ήταν στις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες με αυξημένο κύκλο εργασιών 8,9 δισ. ευρώ, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2014 κατέγραψε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών. Τα κέρδη της ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ έναντι 178 εκατ. ευρώ το 2013, με τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε να εκθειάζουν την αναπτυξιακή τροχιά της «αυτοκρατορίας» Λάτση.
Το γεγονός ότι το κεφάλαιο χρησιμοποιεί τους εργάτες ως αναλώσιμους, ως φθηνή καύσιμη ύλη στη μηχανή της κερδοφορίας του είναι γνωστό από τον καιρό της εδραίωσής του. Στη σημερινή σύγχρονη εκδοχή του καπιταλισμού και μάλιστα εν μέσω κρίσης του, τα ανθρωποφαγικά του χαρακτηριστικά παροξύνονται στην προσπάθεια σταθεροποίησης μιας αναπτυξιακής κατεύθυνσης που επιχειρούν οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και η Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό ευθύνες φέρουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και η σημερινή, που επιτρέπουν στο κεφάλαιο (υπηρετώντας το) να συνεχίζει την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων διογκώνοντας τις στρατιές των ανέργων και να υπονομεύει τη λειτουργία των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να κυνηγούν το μεροκάματο του τρόμου και δημιουργώντας το φόντο για τέτοιου τύπου εγκλήματα. Σκάνδαλο, δε, αποτελεί η (πάγια) προσπάθεια κράτους και εργοδοτών να αποποιηθούν κάθε ευθύνης για τους θανάτους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχετικό πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος φέρεται να θεωρεί ότι τα αίτια της πυρκαγιάς και των εκρήξεων που ακολούθησαν φαίνεται να αποδίδονται σε «ανθρώπινο σφάλμα».
Ένα νέο εργατικό κίνημα, κόντρα στη λογική των γραφειοκρατικοποιημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, είναι αναγκαίο να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα, ως αποτέλεσμα της συνεχούς απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής και με ταξική αλληλεγγύη να οργανώνει την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, για μια ζωή αξιοπρεπή και αξιοβίωτη.
- Όχι άλλο εργατικό αίμα στη μηχανή παραγωγής κερδών για το κεφάλαιο.
- Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ.
- Το κεφάλαιο να υποχρεωθεί να πληρώσει για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
- Να καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων μέσα στις επιχειρήσεις.
- Ίσα εργατικά δικαιώματα και μισθοί για όλους τους εργάτες.