Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΡΤΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΦΟΙΤΗΣΗΣ! – ΕΓΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΩΡΑ!

αναδημοσίευση από τη λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου


Μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί η διακοπή της κάρτας ανεργίας και ο τερματισμός όποιων ελάχιστων δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε άνεργους ενήλικες, που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε δομή εκπαίδευσης. Τον τελευταίο καιρό πανελλαδικά ο ΟΑΕΔ διαγράφει ανέργους από τα μητρώα του, λόγω φοίτησής σε ΙΕΚ, λες και αυτοί έπαψαν με την εγγραφή τους να αντιμετωπίζουν το τέρας της ανεργίας και την ανασφάλεια της επόμενης μέρας.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα των ΙΕΚ είναι απογευματινό ακριβώς για να μπορούν να το παρακολουθούν εργαζόμενοι σπουδαστές κατά τις πρωινές ώρες. Οι άνεργοι σπουδαστές των ΙΕΚ συνεχίζουν και αναζητούν εργασία κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης που παρακολουθούν. Έχουν το δικαίωμα να καταγράφονται ως άνεργοι και να έχουν πρόσβαση σε όσα δικαιούνται όλοι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ (μοριοδότηση ανεργίας σε προκηρύξεις, μειωμένο κοστολόγιο αγοράς προϊόντων και εισιτηρίων για μετακινήσεις, παρακολούθηση/ συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραστάσεις κτλ.)

Η ανεργία δεν είναι νομικός όρος, ούτε αόριστα «σημείο των καιρών»! Είναι κοινωνική κατάσταση φτωχοποίησης. Είναι συνειδητή και σχεδιασμένη επιλογή επίθεσης προς τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τη νεολαία, που αποτελεί το πιο παραγωγικό και γι αυτό εκμεταλλεύσιμο δυναμικό. Ανεργία και εργασιακή επισφάλεια στοχεύουν στην εδραίωση της στρατηγικής της Ε.Ε. για διεύρυνση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, για φτηνά μεροκάματα με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας κεφαλαίου – εργοδοτών. Στις πλάτες μας, των ανέργων, των μαθητευόμενων των voucher, των καταρτιζόμενων σε επαγγελματικές σχολές και ΙΕΚ σε όλο και πιο κατακερματισμένα επαγγελματικά πεδία και με όλο και πιο τεμαχισμένα εργασιακά δικαιώματα, των διαρκώς επιμορφούμενων με αντάλλαγμα λίγους μήνες εργασίας για ψίχουλα κ.ο.κ., επιχειρείται η σωτηρία των «αγορών». Και τελικά το μόνο πουεπικαιροποιείται είναι η όλο και χειρότερη θέση μας στο πεδίο της εκμετάλλευσης της εργασίας.

Είναι αυτός ο κόσμος των επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων, που κυβέρνηση και ΟΑΕΔ το καλοκαίρι του 1015,[1]επέλεξαν να εμπαίξουν και με θράσος να «ερμηνεύσουν νομικά» ότι δεν έχει θέση στα μητρώα ανέργων, λόγω φοίτησης σε πρόγραμμα ΙΕΚ. Οι καταρτιζόμενοι των ΙΕΚ δεν είναι σπουδαστές πολυτελείας που ψάχνουν να σκοτώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους κάθε απόγευμα! Είναι κομμάτι της πληττόμενης πλειοψηφίας, εργαζόμενοι που επιδιώκουν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τη θέση εργασίας τους και κυρίως άνεργοι που αναζητούν εργασία και καμία νομική ερμηνεία δεν μπορεί να αναιρέσει αυτή τους την ιδιότητα και την καταγραφή τους ως ανέργων!

  • Δουλειά για όλους και όλες με ταυτόχρονη μείωση των ωρών εργασίας, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία. Δουλειά με πλήρη δικαιώματα και ασφάλιση
  • Καμία διαγραφή κάρτας για λόγους φοίτησης, να μη γίνει αποδεκτή, να μη μείνει αναπάντητη!
  • Καταβολή επιδόματος ανεργίας και κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους ανέργους! 

Συλλογικός αγώνας και οργάνωση για ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες και τα όνειρά μας, να αναχαιτίσουμε την επίθεση, να συντρίψουμε κάθε απόπειρα εμπαιγμού!

Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου

Ομάδα Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων / Τηλ. Επικοινωνίας: 6980667826

Μεταμορφώσεως 19, Βόλος   /   lesxivolou.wordpress.com

Scroll to Top
Scroll to Top