Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Καμία μείωση εκπαιδευτών στα Δ.ΙΕΚ

Από την αρχή της πανδημίας βλέπουμε μια συνεχόμενη επίθεση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα σχολεία, που με κίνδυνο την υγεία μαθητών, δασκάλων και καθηγητ(ρι)ών, γινόντουσαν μαθήματα με 26 παιδιά ανά τμήμα και καταλήγοντας στα πανεπιστήμια που βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο κλειστά, με μόνη έγνοια του υπουργείου να είναι το να βάλει αστυνομία μέσα στις σχολές. Φυσικά τα Δ.ΙΕΚ δε θα μπορούσαν να μη βρίσκονται στην ίδια μοίρα. Η τηλεκπαίδευση καλά κρατεί, ακόμα και στις ειδικότητες που δεν είναι εφικτό τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως, καθώς για να γίνουν τα εργαστηριακά μαθήματα (που είναι και η πλειοψηφία των μαθημάτων), απαιτείται συγκεκριμένος εξοπλισμός. Έτσι, χάθηκαν ολόκληρα εξάμηνα, τα οποία δεν γνωρίζουμε πώς και πότε θα αναπληρωθούν και οι σπουδαστές πολλών ειδικοτήτων βρίσκονται στον αέρα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την αρχή του Β εξαμήνου, το υπουργείο αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των εκπαιδευτών από 2 σε 1 ανά τμήμα, ανεξάρτητα από το πόσους σπουδαστές έχει, καταργώντας τις συνδιδασκαλίες εργαστηριακών μαθημάτων και αφήνοντας άνεργους το 40% των εκπαιδευτών!

Οι εκπαιδευτές στα Δ.ΙΕΚ βιώνουν ούτως ή άλλως μία σφοδρή εκμετάλλευση από τις κυβερνητικές πολιτικές τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζοντας ένα σωρό ζητήματα, όπως η μη υπογραφή αναγγελίας πρόσληψης κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας, η ετεροχρονισμένη υπογραφή σύμβασης και η ετεροχρονισμένη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και δεδουλευμένων (πολύ) πέραν της λήξης της σύμβασης, πολύ συχνά ακόμα και μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, οι προσλήψεις τους γίνονται τελευταία στιγμή κάθε εξάμηνο, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και όταν έχουν αρχίσει τα μαθήματα, ενώ κατά την «καθιερωμένη» τακτική, στις 30 Ιούνη απολύονται, χωρίς να έχουν καν τη δυνατότητα να γραφτούν στον ΟΑΕΔ, για να πάρουν το επίδομα ανεργίας, αφού μαζί με τη μισθοδοσία, δεν έχουν καταβληθεί ούτε τα ένσημά τους. Και φυσικά δε γίνεται ούτε λόγος για την επιβάρυνσή τους με την καθημερινή μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος μεταφοράς), για να καταφέρουν να συμπληρώσουν ώρες διδασκαλίας, και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και με το κόστος για τα απαραίτητα υλικά για την εκπαιδευτική διαδικασία, που πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σε όλα αυτά, λοιπόν, ήρθαν να προστεθούν και οι απολύσεις τους, με την αρχή να γίνεται το περασμένο καλοκαίρι, με τα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά προσόντα να βγαίνουν εκτός μοριοδότησης και την πριμοδότηση της επαγγελματικής προϋπηρεσίας, καταργώντας και την πιστοποίηση εκπαίδευσης ενηλίκων ως υποχρεωτικό προσόν, ενός προσόντος που είχε κοστίσει σε σεμινάρια και εξετάσεις στους εκπαιδευτές για να το αποκτήσουν. Αυτές οι απολύσεις, για τις οποίες δεν μπορούσαν οι εκπαιδευτές ούτε ένσταση να κάνουν, φαίνεται να σηματοδοτούν και τη συνέχιση της τηλεκπαίδευσης στα ΙΕΚ, δεδομένου ότι δε θα μπορέσουν με τόσο υποστελεχωμένα τα τμήματα να λειτουργήσουν διά ζώσης, ούτε όταν αυτό θα συμβεί για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Τέλος, οι απολύσεις των εκπαιδευτών αποτελούν ξεκάθαρα ένα ισχυρό χτύπημα στην ήδη υποβαθμισμένη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Σε συνδυασμό και με το νόμο που ψηφίστηκε τα Χριστούγεννα για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση που ορίζει ότι όσα ΔΙΕΚ έχουν κάτω από 250 σπουδαστές στις μεγάλες πόλεις και κάτω από 100 στις μικρές, θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν, στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση εκπαιδευτών από τα δημόσια ΙΕΚ και τη στροφή των σπουδαστών προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα Δ.ΙΕΚ με τα απαραίτητα μέτρα! Καμία μείωση εκπαιδευτών!

Καλούμε κάθε εκπαιδευτή, εκπαιδεύτρια, σπουδαστή και σπουδάστρια σε διαδικτυακή συντονιστική επιτροπή για το ζήτημα των απολύσεων των εκπαιδευτών την Κυριακή 11/04/2021 στις 20:00.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ MESSENGER ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ (https://www.facebook.com/attackstinanergia), ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ LINK ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ.

Scroll to Top
Scroll to Top