Τη συμμετοχή της στις εκλογές του σωματείου επισιτισμού στην Πάτρα, που θα γίνουν την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στον Επισιτισμό “Λάντζα”. Όπως αναφέρει:
«Η ΛΑΝΤΖΑ Πάτρας θα κατεβάσει δικό της ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από εργαζόμενους και εργαζόμενες στον κλάδο της εστίασης που μοιράζονται την ανάγκη για μια άλλη πορεία στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Όλοι και όλες στις εκλογές για ένα σωματείο ριζωμένο στους χώρους δουλείας μαχόμενο με προσανατολισμό την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, κόντρα στον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό.»
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ -ΛΑΝΤΖΑ
1. Δαγαλάκης Γιώργος
2. Καλαμπαλίκης Κωνσταντίνος
3. Κυριαζή Πετρούλα
4. Λώλου Εροφίλλη
5. Ματσούκα Μαίρη
6. Μπρόφα Μαρία
7. Μυλωνάς Χρήστος
8. Ντρενογίαννη Αντωνία
9. Περλίαννη Κατερίνα
10. Πετρούλα Δήμητρα
11. Φύκουρας Ορέστης
Στη διακήρυξή της η Πρωτοβουλία Λάντζα στον χώρο του επισιτισμού, αναφέρει τα εξής:
«Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από μία άνευ προηγουμένου επίθεση του κεφαλαίου και των εκφραστών του σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας.
Η επίθεση αυτή γίνεται στο όνομα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στην οποία βρισκόμαστε εδώ και μια οκταετία πλέον και που έχει βυθίσει σε διαρκή ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Οι κυβερνόντες και οι δυνάμεις του κεφαλαίου, όμως, για να ξεπεράσουν αυτή την ύφεση στρέφονται εξολοκλήρου ενάντια στους εργαζόμενους, παίρνοντάς τους πίσω κάθε κεκτημένο και κάθε δικαίωμα.
Αυτό μεταφράζεται σε τεράστιες μειώσεις μισθών, αύξηση της ανεργίας, απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση επί της ουσίας του 8ώρου, τεράστια μείωση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, καταπάτηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος και ελευθερίας και γενικότερα σε μια σειρά από αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, που μόνο στόχο έχουν την περαιτέρω κερδοφορία του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων και την επικράτηση της αστικής τάξης απέναντι στην εργατική. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί και ο φόβος για το ξέσπασμα πολέμου ανάμεσα στις «μεγάλες δυνάμεις» του 21ου αιώνα.
Μετά τα γεγονότα στη Γαλλία και τη Συρία, αλλά και με τις συγκρούσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, υπάρχει ένας πολεμικός αναβρασμός σε παγκόσμιο επίπεδο, που δεν θα βλάψει άλλους πέραν από τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, την τελευταία πενταετία έχουν ψηφιστεί τρία μνημόνια από τρείς διαφορετικές κυβερνήσεις και όλα με την αιτιολογία της εξόδου από την κρίση και την παραμονή στο Ευρώ και την ΕΕ.
Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να δημιουργήσουν μια κατάσταση που όμοια της είχαν ζήσει οι παππούδες μας πριν από 50 και πλέον χρόνια.
Τεράστια ποσοστά ανεργίας, τα οποία καθημερινά αυξάνονται, μισθοί πείνας, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, φτωχοποίηση μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, τρομοκράτηση και καταστολή κάθε φωνής αντίστασης είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας του σήμερα.
Η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ακολουθεί, δηλαδή, κάθε εντολή των δανειστών και «διαπραγματεύεται» σκληρά για το πώς θα ξεζουμίσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.
Από αυτή την επίθεση δεν λείπει φυσικά και ο κλάδος του επισιτισμού.
Συγκεκριμένα, είναι ένας χώρος όπου η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις καθεστώς, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο (π.χ. σε τουριστικές περιοχές επικρατεί η δωδεκάωρη εργασία), με μειωμένα μεροκάματα χωρίς την καταβολή των βραδινών, των υπερωριών και των αργιών.
Οι απολύσεις γίνονται χωρίς κανένα κόστος για την εργοδοσία, με μόνο στόχο το κέρδος της, ενώ δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που εν μία νυκτί πετιούνται στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενοι (π.χ. κλείσιμο τριών γνωστών μαγαζιών στην Πάτρα και άνεργοι 50 και πλέον εργαζόμενοι).
Πρόκειται για έναν κλάδο που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την ταχύτατη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, ήδη από τη δεκαετία του 60’.
Ως αποτέλεσμα, η ίδια η εργατική δύναμη που τροφοδοτεί αυτόν τον κύκλο εργασιών είναι η πολυπληθέστερη στη χώρα μας. Από πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζεται σε 740.000 εργαζόμενους.
Ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού θα είναι το επόμενο διάστημα και ο πυλώνας της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και αναφορές στα ΜΜΕ επικεντρώνονται ήδη στο κομμάτι του τουρισμού, λέγοντας πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος και ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα. Από αυτή τη σκοπιά, η συνδικαλιστική παρέμβαση στον χώρο αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Η Λάντζα, λοιπόν, είναι μια πρωτοβουλία στον χώρο του επισιτισμού, που στοχεύει στην “από τα κάτω οργάνωση”, διεκδίκηση και ταξική πάλη των εργαζομένων στον κλάδο. Συγκροτείται από εργαζόμενους του χώρου που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των συλλογικών διεκδικήσεων των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Η μαζικοποίηση και η ανασυγκρότηση του σωματείου αποτελεί έναν από τους στόχους της Λάντζας. Ενός σωματείου βάσης, με μαχητικά χαρακτηριστικά, το οποίο θα είναι σε θέση να αντιταχθεί στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η διασφάλιση των παραπάνω χαρακτηριστικών μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μαζικές συνελεύσεις, που αποτελούν πυρήνα ενός σωματείου διαφοροποιημένου από τον γραφειοκρατικό εργοδοτικό συνδικαλισμό που επικρατεί.
Παράλληλος στόχος είναι η κινητοποίηση και η συμπόρευση με συναδέλφους που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα για συλλογικές διεκδικήσεις ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που κυριαρχεί, με απώτερο σκοπό τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Γι’ αυτό, σημαντική είναι η ενημέρωση για τα εργασιακά δικαιώματα που καταπατούνται από τις εκάστοτε πολιτικές πρακτικές και η ξεκάθαρη θέση ενάντια στην γενικευμένη επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα. Υπάρχει, λοιπόν, διαφορετικός δρόμος, αυτός της ελπίδας και της νίκης μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις, μαχητικά-ταξικά σωματεία, που θα απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων.
Η Ιστορία, άλλωστε, δείχνει ότι όλα τα κεκτημένα (πενθήμερο, οχτάωρο, κ. τ. λ), κερδήθηκαν όχι από έναν οραματιστή, αλλά από ένα όραμα που έγινε κοινό.
Ως εκ τούτου, η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος είναι κρίσιμη προϋπόθεση για να αναπτυχθούν νικηφόροι αγώνες, για την ανατροπή της επίθεσης. Ταξικά ανασυγκροτημένο κίνημα σημαίνει:
―Να είναι αντίπαλος της εργοδοσίας, του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων.
―Να θεωρεί σαν κριτήριο δράσης του τις εργατικές ανάγκες και δικαιώματα.
―Να έχει ανεξαρτησία από τις κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου, τα κέντρα εξουσίας, το κράτος και την αστική πολιτική.
―Να βασίζεται στη δύναμη των ίδιων των εργαζομένων και την δημοκρατία του αγώνα.
―Να προωθεί την ταξική ενότητα των εργαζομένων πάνω σ’ ένα πρόγραμμα ενοποίησης της πάλης και όχι «εξαίρεσης» ή διαμαρτυρίας.
Έτσι, ο συνδικαλισμός θα ξαναποκτήσει το ρόλο του, όταν η ενότητα και η συλλογική διεκδίκηση θα μπει στην πρώτη επιλογή των εργαζομένων ενάντια στην υποταγή, την ανημποριά, τις αυταπάτες, τις αναθέσεις, τις κοινοβουλευτικές και εκλογικές «λύσεις», τις ατομικές ακόμα και φασιστικές «λύσεις».
Το εργατικό κίνημα που μπορεί να απαντήσει στην κρίση θα έχει χαρακτήρα οραματικό και συγκρουσιακό παράλληλα. Θα υπερβαίνει τον περιορισμό της δράσης του και της προοπτικής του στην οικονομική διεκδίκηση, τη διάσπαση της οικονομικής και πολιτικής πάλης. Θα υπερασπίζεται όχι μόνο τα σημερινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά και την κοινωνική της απελευθέρωση ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
Διέξοδος από την κρίση, για να δουλέψουν τα δύο εκατομμύρια άνεργοι, για να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, για να ζούμε αξιοπρεπώς σημαίνει να χάσει πλούτο και ιδιοκτησία το κεφάλαιο, ώστε να κλονιστεί η εξουσία του και τελικά να ανατραπεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Στη θέση της εκμετάλλευσης να μπει η δημόσια κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και ο εργατικός έλεγχος από τους παραγωγούς του πλούτου.
ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΕΡΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Ή ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ Ή ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Σήμερα ωριμάζει -και σαν αναγκαιότητα και σαν δυνατότητα- η συγκρότηση ενός μετώπου όλων των μαχόμενων σωματείων και ομοσπονδιών, συντονισμών, εργατικών συνελεύσεων, επιτροπών αγώνα και κάθε ταξικής δύναμης που θα δώσει ώθηση στην πάλη των εργαζομένων, που θα συμβάλλει στην ανατρεπτική πολιτικοποίηση του κινήματος μέσα από την συνειδητοποίηση της κατάστασης ότι κανένα μέτρο δεν αποκρούεται χωρίς ανατροπή αυτής της πολιτικής και των κυβερνήσεων που τις υλοποιούν και παράλληλα θα οικοδομεί την αναγκαία αγωνιστική ταξική ενότητα με τη διαμόρφωση πανεργατικού απεργιακού μετώπου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ, στους ανέργους, στη νεολαία.
Με την οργάνωση του κινήματος σε ενωτική δημοκρατική βάση που θα εμποτίζεται από τις αρχές της συλλογικότητας, της συμμετοχής με όλες τις αρμοδιότητες στις Γ.Σ. και θα συγκροτείται από απεργιακές επιτροπές που θα οργανώνουν και θα συντονίζουν σε κάθε χώρο δουλειάς.
Αυτό θέλουμε και γι’ αυτό παλεύουμε σαν Λάντζα για το δικό μας σωματείο, ένα σωματείο που θα επιτελεί τον ρόλο του βάσει των παραπάνω.
Ένα σωματείο που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και μόνο και δεν θα θεωρεί την πρόοδο των αφεντικών και δίκια μας πρόοδο και ας παίρνουμε 3 ευρώ την ώρα και μισά ένσημα.
Θα βρίσκεται παντού σε κάθε μαγαζί, σε κάθε μπαρ, σε κάθε κουζίνα και θα παλεύει για τα δικαιώματα στον κλάδο, ώστε κανένας να μην είναι μόνος του απέναντι στους τραμπουκισμούς και την αλητεία της εργοδοσίας.
Ένα σωματείο που στόχο θα έχει να δίνει μάχη καθημερινά στους χώρους δουλειάς για να γνωρίσουν οι συνάδελφοι μας το σωματείο με βασικό στόχο να μαζικοποιηθεί, να γίνει ζωντανό και όχι να αποτελεί μια σφραγίδα και ένα σωματείο που θα το μεταφέρουν οι πάσης φύσεως κομματάρχες δεξιά και αριστερά.
Ο κάθε συνάδελφος θα έχει λόγο για την οργάνωση του σωματείου μέσα από τις γενικές του συνελεύσεις και θα μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος για το πώς θα αγωνιστεί και όχι οι ανύπαρκτες και γραφειοκρατικές διοικήσεις.
Θα επιδιώκει και θα αγωνίζεται συνεχώς για τον συντονισμό με άλλους κλάδους και άλλα σωματεία, γιατί αυτό που θέλουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία είναι να μας διασπάσουν. Ένα σωματείο που θα διαδραματίζει τον ρόλο ενός ενιαίου κλαδικού σωματείου του επισιτισμού και όχι μια καρικατούρα, όπως είναι αυτή των τριών σωματείων του κλάδου στην Πάτρα.
Εμείς ως πρωτοβουλία Λάντζα θέλουμε να τα υλοποιήσουμε όλα αυτά αλλά ξέρουμε, συνάδελφοι, ότι μόνοι μας δεν μπορούμε.
Έλα στο σωματείο, έλα στους εργατικούς αγώνες, μην αφήνεις ούτε την εργοδοσία να σε εκμεταλλεύεται, ούτε τους γραφειοκράτες των ανύπαρκτων διοικήσεων να μιλάνε στο όνομα σου. Όλα αλλάζουν αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και να οργανωθούμε.
Αγωνιζόμαστε για:
ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ενάντια σε κάθε διαχωρισμό (παλιοί-νέοι, εργαζόμενοι πρώτης ταχύτητας- εργαζόμενοι δεύτερης ταχύτητας, μόνιμοι-part time )
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία για να διαπραγματευτεί τα ψίχουλα που μας δίνουν.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ με βάση την εργατική νομοθεσία δικαιούμαστε 25% αύξηση του ωρομίσθιου μετά τις 10 το βράδυ, 75% αύξηση της Κυριακές και 100% αύξηση τα Σάββατα μετά τις 12 το βράδυ και Κυριακές μετά τις 10, 20% αύξηση την 1η ώρα υπερωρίας 40% την 2η και 3η ώρα και 80% μετά τις 4 ώρες υπερωρίας.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ τέρμα στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία κανένας εργαζόμενος χωρίς ένσημα.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ να δώσουμε τέλος στον εργοδοτικό τσαμπουκά αυτό είναι και άμα σου αρέσει όπου υπάρχει απόλυση το σωματείο πρέπει να βρίσκεται εκεί.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΩΝ δεν είναι λογικό να δοκιμάζετε κάποιος 1 και 2 εβδομάδες δουλεύοντας κανονικά και να μην πληρώνεται καθόλου.
ΓΡΑΨΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΛΑΝΤΖΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
www.facebook.com/lantzapatras
email: lantzapatras@yahoo.gr»