Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Δελτίο Τύπου από την 1η συνάντηση για τη συνδιοργάνωση του 3ου Διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια

protasiAfisasΤην Παρασκευή 30/3, στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για τη συνδιοργάνωση του “Διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια”. Στην σύσκεψη συμμετείχαν μέλη από έντεκα εργατικά σχήματα (Attack, Λάντζα, Radical IT, Πρωτοβουλία Συναδέλφων, Παρεμβάσεις Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Παρεμβάσεις Δημ. Εκπαίδευσης, Generation 400, Πρωτοβουλία Εργαζομένων Φαρμάκου, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), Γαλέρα – Σχήμα στο Αττικό Νοσοκομείο) και εφτά συλλογικότητες γειτονιάς (Λέσχης εργαζόμενων και νεολαίας Ελληνικού Αργυρούπολης, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας, Πρωτοβουλία για Λέσχη στου Ζωγράφου, Λαμπηδόνα, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα, Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας, Εργατική Λέσχη Πατησίων – Κυψέλης – Γαλατσίου), είτε ως παρατηρητές, είτε μεταφέροντας αποφάσεις των συλλογικοτήτων τους.

Τη συνάντηση άνοιξε η ATTACK, παρουσιάζοντας το κάλεσμα-πρόταση που είχε δημοσιεύσει τις προηγούμενες μέρες. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε (κλείσιμο 4ης αξιολόγησης, επικείμενη ¨έξοδος από μνημόνια¨ κτλ), και πώς αυτά θα επικαθορίσουν και το διήμερο. Εκφράστηκε η πεποίθηση ότι φέτος μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα άλμα σε σχέση με το βάθος της συζήτησης, την πλατύτητα της απεύθυνσης και επιρροής της προσπάθειάς μας. Στην παραπάνω εκτίμηση συνηγορούν η σπουδαία εμπειρία και παρακαταθήκη των δύο προηγούμενων διημέρων στην Αθήνα όσο και του πρώτου διημέρου Βορείου Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη. Τέλος παρουσιάστηκαν οι άξονες των προτεινόμενων τριών θεματικών εκδηλώσεων.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν μέλη από το σύνολο των παρευρισκόμενων σχημάτων και συλλογικοτήτων γειτονιάς. Παρόλο που η πλειοψηφία τους δεν είχε συνεδριάσει, ώστε να έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στο διήμερο, εκφράστηκε ζωηρό ενδιαφέρον για τη φετινή διοργάνωση, ενώ ακούστηκαν και αρκετές προτάσεις. Η βεντάλια δε των προτεινόμενων θεματικών εκδηλώσεων έτυχε θετικής ανταπόκρισης, καθώς αφορά ζητήματα που διαπερνούν τη δράση των συλλογικοτήτων, με τα οποία καλούνται να αναμετρηθούν το επόμενο διάστημα, τόσο τα σχήματα στους χώρους και κλάδους που παρεμβαίνουν, όσο και οι εργατικές λέσχες και οι συλλογικότητες στη γειτονιά τους.

Ειδικότερα, το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ως βασική πλευρά της διεκδίκησης συνολικά του δικαιώματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά, που αποτελεί το κεντρικό θέμα της πρώτης εκδήλωσης, θα πρέπει να μπει στο κέντρο της επεξεργασίας των εργατικών σχημάτων, εν όψει και της πολυδιαφημιζόμενης ¨εξόδου¨ από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Η επαναφορά των ΣΣΕ με τους όρους της κυβέρνησης και ο επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού, τα δύο δυνατά χαρτιά του παράλληλου προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιτάσσουν τα σχήματα να βγουν μπροστά, προβάλλοντας ένα συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων. Όπως είπαν και στις τοποθετήσεις τους στην σύσκεψη, ήδη σχήματα όπως η Λάντζα, η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, η ΑΚΕΑ, το Radical IT, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Φαρμάκου, ανοίγουν με αναβαθμισμένο τρόπο το ζήτημα σε χώρους δουλειάς, ενώ μέλος του Generation 400 ανέδειξε την ανάγκη συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών στόχων ιδιαίτερα για τη νεολαία. Κοινός τόπος των τοποθετήσεων αυτών ήταν πως η πάλη για ΣΣΕ είναι κομμάτι του συνολικού πολιτικού αγώνα που πρέπει να δοθεί, και όχι στενή οικονομική διαπάλη, κρίσιμος κρίκος για τη δυνατότητα και την κατοχύρωση της συλλογικής διεκδίκησης και πάλης, για την κάλυψη όλων των βασικών αναγκών και δικαιωμάτων και ανεξάρτητα από το είδος της σχέσης εργασίας.

Όσον αφορά στη δεύτερη θεματική εκδήλωση από πολλές τοποθετήσεις αναδείχθηκε το ότι η επίθεση Κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε. στον κόσμο της εργασίας βγάζει τη νεολαία στην πρώτη γραμμή. Έτσι το τετράπτυχο ¨μαθητεία, κατάρτιση, ελαστική εργασία- ανεργία στη νεολαία¨, περιγράφει με εποπτικό τρόπο τόσο την κατάσταση της νέας γενιάς, όσο και τις συνολικές τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα και τη διακηρυγμένη από πλευράς κεφαλαίου στροφή στην τεχνική εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, με βάση και την εικόνα που οι Παρεμβάσεις Δημόσιας Εκπαίδευσης μετέφεραν στην σύσκεψη από το μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και τη μαζική συνέλευση αγώνα που είχε γίνει λίγες ώρες πριν, υπάρχουν οι δυνατότητες για τον από κοινού βηματισμό και αντεπίθεση από όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης. Πολύ περισσότερο, αυτός ο κοινός βηματισμός είναι απαραίτητος όρος για την ανατροπή του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα από το σύνολο του εργατικού κινήματος. Ενώ, μέσα από την προσπάθεια σκιαγράφησης των μορφών οργάνωσης και πάλης του κομματιού αυτού που μετεωρίζεται στην ανεργία και την επισφάλεια, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα της αναβαθμισμένης πάλης, της περιγραφής του αναγκαίου προγράμματος διεκδικήσεων ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, της σύνδεσης του δυναμικού αυτού με τις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος και της κοινής αγωνιστικής δράσης των μαζικών φορέων του κινήματος, των σωματείων και των συλλογικοτήτων του αγώνα.

Τέλος, μπροστά σε όλες αυτές τις μάχες που καλείται να δώσει συνολικά το εργατικό κίνημα, η μάχη απέναντι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων στην τουριστική σεζόν, εν όψει και του καλοκαιριού, θα πρέπει να προετοιμάζεται ως μία από αυτές. Με αυτό το κριτήριο, ο τουρισμός – η ¨βαριά βιομηχανία της χώρας¨ επιλέχθηκε ως θέμα για την τρίτη εκδήλωση. Στην σύσκεψη μπήκαν πλούσια στοιχεία, όχι μόνο σε σχέση με τις συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης και εκμετάλλευσης που επικρατούν στον κλάδο του επισιτισμού –τουρισμού, αλλά και για το πώς η επιλογή ανάδειξης του τουρισμού ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης του κεφαλαίου στη χώρα επηρεάζει καθοριστικά και άλλες πλευρές. Τέτοιες είναι η ναυτιλία, οι κατασκευές και οι επενδύσεις με αντίκτυπο την πόλη (airbnb κτλ), οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (λιμάνι Πειραιά και Cosco, Ελληνικό κτλ), ο κλάδος του εμπορίου και η μάχη της Κυριακάτικης αργίας. Τα ζήτημα αυτά αποτελούν ταυτόχρονα και πεδία που έχουν απασχολήσει τις δράσεις των συλλογικοτήτων γειτονιάς όλο το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα του Ελληνικού από μέλος της νεότευκτης Λέσχης εργαζόμενων και νεολαίας Ελληνικού Αργυρούπολης.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμα στοιχεία που μπήκαν στην συζήτηση, δίνεται η δυνατότητα στα εργατικά σχήματα και τις συλλογικότητες γειτονιάς να εκκινήσουν μια διαδικασία επεξεργασίας υλικών και στοιχείων που θα εξοπλίσουν και τις ίδιες τις συλλογικότητες στην εξώστρεφη παρέμβαση και δράση τους το επόμενο διάστημα, αλλά θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω και την κουβέντα εν όψει του διημέρου, τους άξονες των εκδηλώσεων που περιγράφηκαν παραπάνω κτλ.

Μετά από την πρώτη αυτή συζήτηση, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Τρίτη 17/04, όπου οι συλλογικότητες γειτονιάς και τα εργατικά σχήματα θα συζητήσουν για την περαιτέρω οργάνωση του διημέρου με πιο συγκεκριμένο τρόπο, που στόχο έχει να συμβάλει στο μεγάλο ζήτημα της εποχής μας, της αντεπίθεσης του κόσμου της εργασίας. Να συμβάλλει στον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να διεξαχθεί, αλλά πολύ περισσότερο στους αγώνες που πρέπει να δώσουμε για να νικήσουμε.

Αποφασίσαμε:

  • Την έκδοση του παρόντος ΔΤ. Καθώς τα συστημικά ΜΜΕ δεν αναδημοσιεύουν τέτοιου είδους ΔΤ, σας καλούμε να το αναδημοσιεύσετε εσείς ακόμα και εάν δεν έχετε οριστικά αποφασίσει τη συμμετοχή σας.
  • Τη δημιουργία οργανωτικής επιτροπής που μέχρι την επόμενη συνεδρίαση που θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά της συζήτησης στις συνεδριάσεις των εργατικών σχημάτων και των συλλογικοτήτων γειτονιάς.
  • Προτείνουμε ως ημερομηνία διεξαγωγής του Διημέρου το ΣΚ 12-13 Μάη
  • Μέχρι την επόμενη συνάντηση προετοιμασία προσχεδίου αφίσας

2η συνάντηση: Τρίτη 17.04.2018 // 19.00 // Γραφεία ΣΜΤ, Φωκίωνος 11 και Ερμού, 4ος όροφος

 Οργανωτική Επιτροπή Διημέρου

Scroll to Top
Scroll to Top