Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Γυναίκες που δεν φοβούνται. Αλληλεγγύη στην απεργία των εργαζομένων της Yoox.

Δημοσιεύουμε την έκκληση μιας ομάδας μεταναστριών γυναικών που εργάζονται στην αποθήκη Yoox της Μπολόνια.
Μετάφραση του άρθρου: https://tinyurl.com/yaqbzb48


Η Yoox είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος προμηθευτής λιανικής πώλησης έτοιμων ενδυμάτων online, όπου οι συνθήκες στις αποθήκες είναι παρόμοιες με άλλες αποθήκες στον τομέα της μεταφοράς εμπορευμάτων και της παγκόσμιας βιομηχανίας ενδυμάτων με ευρεία χρήση υπεργολαβιών. Με την πανδημία η εταιρεία έκανε αλλαγές στα ωράρια εργασίας που φέρουν μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές των εργαζομένων. Για τις εργαζόμενες μητέρες τα πράγματα έχουν γίνει σχεδόν αδύνατα. Πολλές από αυτές έχουν φύγει από την εταιρεία, όμως άλλες έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια στην εναλλακτική(επιλογή) του να είναι ή μητέρες ή εργαζόμενες. Με την υποστήριξη της Συνέλευσης Γυναικών του Συντονισμού των Μεταναστών και του σωματείου Sicobas, ξεκίνησαν την απεργία τους στις 25 Νοεμβρίου την ημέρα ενάντια στην έμφυλη βία κατά των γυναικών, για να καταγγείλουν ότι αντίθετα από ό,τι υποστηρίζει η ίδια η Yoox ,στην πραγματικότητα τις εκμεταλλεύεται ακριβώς επειδή είναι γυναίκες και μετανάστριες. Η έκκληση έχει υπογραφεί από περισσότερα από 1500 άτομα μέχρι στιγμής (βλ. εδώ: https://www.coordinamentomigranti.org/2020/12/09/donne-che-non-hanno-paura-sostieni-lo-sciopero-delle-operaie-yoox/). Δημόσια πρόσωπα δηλώνουν επίσης στήριξη. Η Yoox αρχικά αντέδρασε με απόλυτη σιωπή στην απεργία όσο περιοριζόταν στις πύλες του εργοστασίου, όμως τώρα απαντά σε όλη αυτή υποστήριξη με μία επικοινωνιακή καμπάνια υποστηρίζοντας ότι νοιάζεται για τις γυναίκες. Επίσης, περνούν μηνύματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη βαραίνει τον εργολάβο και όχι  αυτούς. Δεδομένου ότι η Yoox είναι μια εταιρεία που έχει γραφεία και δραστηριοποιείται σε διάφορες αγορές παγκοσμίως και δεδομένου ότι αυτός ο αγώνας θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για όλες τις γυναίκες που εργάζονται σε βασικούς τομείς που έχουν δει τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι σημαντικό να διευρυνθεί η υποστήριξη.

Καλούμε όλους και όλες να εκφράσουν αλληλεγγύη στον απεργιακό αγώνα των γυναικών εναντίον της Yoox, να υπογράψουν την έφεση στέλνοντας  email στη διεύθυνση womenstrikeyoox@gmail.com και να το διαδώσουν.


Είμαστε οι εργαζόμενες που εργάζονται εδώ και χρόνια σε υπεργολαβίες για τη Yoox, τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου ενδυμάτων, η οποία πουλάει την εικόνα της σε όλο τον κόσμο ως «ευαίσθητη» εταιρεία που νοιάζεται για τα παιδιά, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους. Ακόμη, είμαστε αυτές που εργάζονται από την αυγή μέχρι τη δύση του ήλιου πίσω από τα λαμπερά παράθυρα της μεγάλης έδρας του Interporto στη Μπολόνια. Είμαστε, σχεδόν όλες γυναίκες που εργάζονται για να ζήσουν και να χτίσουν ένα μέλλον, είμαστε μητέρες που εργάζονται για να δώσουν ένα μέλλον στους γιους και τις κόρες τους. Είμαστε πολλές και προερχόμαστε από όλο τον κόσμο, είμαστε Ιταλίδες και μετανάστριες. Το να αναγκαστούμε να παραιτηθούμε από τη δουλειά μας θα σήμαινε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την ανεξαρτησία μας και να διακινδυνεύσουμε τις άδειες παραμονής μας που εξαρτώνται από τη δουλειά μας. Το να αποδεχτούμε τέτοιες συνθήκες εργασίας θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε από το να περνάμε χρόνο με τους γιους και τις κόρες μας. Είμαστε αυτές που με τη δουλειά μας έχουμε κάνει αυτή την εταιρεία να αναπτυχθεί, η οποία σήμερα έχει γίνει μια κορυφαία πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε, ελέγχαμε τα ρούχα, τα πακετάραμε, τα επιδιορθώναμε, τα ετοιμάζαμε για αποστολή. Η δουλειά μας επέτρεψε στη Yoox να αυξήσει τα κέρδη της χάρη στην Covid-19. Αλλά είμαστε επίσης, οι γενναίες γυναίκες που αυτές τις εβδομάδες ξυπνάμε ξημερώματα για να απεργήσουμε, να αγωνιστούμε, να διατηρήσουμε μία δουλειά που να μας επιτρέπει να ζήσουμε, αλλά επίσης να πούμε ότι η εργασία που η Yoox καυχιέται ότι μας προσφέρει είναι απλά ένας εκβιασμός.

Τα ωράρια εργασίας που μας επιβάλει η Yoox με την «ευαισθησία» της δε μας επιτρέπουν να έχουμε ζωή. Η πρώτη βάρδια ξεκινάει στις 5.30 π.μ., η δεύτερη τελειώνει στις 10.30 μ.μ. Η μεγάλη εταιρεία που “νοιάζεται για τα παιδιά” δε μας επιτρέπει να πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο ή να τα βάζουμε το βράδυ για ύπνο και με τους μισθούς που μας δίνει δεν μπορούμε να πληρώνουμε μπέιμπι σίτερ. Πρέπει να παίρνουμε το μεσημεριανό μας από το σπίτι, επειδή δεν έχουμε πρόσβαση στην καντίνα ή σε κουπόνια για γεύματα τα οποία η εταιρεία λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Πρέπει να τρώμε σε 15 λεπτά γιατί αυτός είναι ο χρόνος που μας δίνεται για διάλειμμα. Στη δουλειά πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πίεση των αφεντικών, τις περιφρονητικές και ρατσιστικές απόψεις αυτών που νομίζουν ότι μπορούν να μας εξουσιάζουν επειδή είμαστε γυναίκες και μετανάστριες και ότι για αυτούς είμαστε μόνο εργαζόμενες προς εκμετάλλευση, έτσι νοιάζεται η Yoox για τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους. Η Yoox θέλει να μας αναγκάσει να παραιτηθούμε, γιατί ως μητέρες δεν μπορούμε να είμαστε πάντα διαθέσιμες. Προσπαθεί να μας ξεφορτωθεί, επειδή εργαζόμαστε εδώ και χρόνια για αυτή και ποτέ δεν κουραστήκαμε να παλεύουμε για ό,τι μας ανήκει. Για την καινοτόμα εταιρεία οι συμβάσεις μας είναι άλλης εποχής, συμβάσεις που πρέπει να αντικατασταθούν με ευέλικτες και επισφαλείς, που να προσαρμόζονται καλύτερα στο πνεύμα των καιρών και στα κέρδη τους.

Στη σελίδα της Yoox υπάρχουν φωτογραφίες ανεξάρτητων γυναικών, νέων μαύρων ανθρώπων, όμορφων και χαρούμενων παιδιών. Στις αποθήκες της υπάρχουμε εμείς, γυναίκες, μετανάστριες, μαύρες, Ανατολικοευρωπαίες, που κάνουμε τα πάντα για να συνδυάσουμε οικογένεια και δουλειά. Η Yoox δε νοιάζεται για την ανεξαρτησία μας, δεν ενδιαφέρεται για την άδεια παραμονής για την οποία πρέπει να πληρώνουμε και εξαιτίας της οποίας είμαστε αναγκασμένοι να δεχόμαστε εργασίες-σφαγεία, δε νοιάζεται ή μάλλον η εταιρεία προτιμάει να μας εκμεταλλεύεται. Όσον αφορά στα παιδιά μας που μεγαλώνουν χωρίς εμάς και χωρίς την υπηκοότητα που πρέπει να έχουμε και δεν την έχουμε επειδή το εισόδημά μας είναι πολύ χαμηλό, η Yoox δεν νοιάζεται. Αυτή είναι η Yoox, αυτή είναι η καινοτόμος πραγματικότητα πίσω από τις λαμπερές εικόνες: ρατσισμός, εκμετάλλευση και σεξισμός είναι τα πραγματικά «ταλέντα» αυτής της πολυτελούς εταιρείας, αυτή είναι η καινοτομία της.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας στις 25 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του τμήματος μας φώναξε ότι «δεν μπορεί να μας δει». Αλλά ο κόσμος μας βλέπει, και χάρη σε εμάς τώρα μπορεί να δει πέρα ​​από τα παράθυρα της Yoox και όλα αυτά τα μέρη που κερδίζουν πάνω στις πλάτες μας τόσο στο Interporto και όσο και αλλού. Ως γυναίκες, ως μετανάστριες και ως μητέρες, απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις γυναίκες και σε όλους εκείνους που μπορούν να μας στηρίξουν σε αυτήν τη μάχη για να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε από τη Yoox,  επειδή αυτή η μάχη αφορά την ελευθερία όλων των γυναικών και τη δυνατότητα καταπολέμησης της ρατσιστικής και έμφυλης εκμετάλλευσης.

Scroll to Top
Scroll to Top