Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12/04 στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, έπειτα από πρωτοβουλία της ATTACK, σύσκεψη για τη διοργάνωση του «Διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια» για 2η συνεχή χρονιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από εργατικά σχήματα, συνελεύσεις γειτονιάς, εργατικές λέσχες, συλλογικότητες και ανένταχτοι αγωνιστές, είτε ως παρατηρητές είτε μεταφέροντας αποφάσεις από τα σχήματα και τις συλλογικότητές τους.
Η κουβέντα ήταν ιδιαίτερα πλούσια και μεταξύ άλλων συζητήθηκε η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η γενίκευση της επισφαλούς εργασίας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και η κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των ανέργων με μια σειρά μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ. Παράλληλα, οι εργατικές συλλογικότητες μεταφέραν ενδιαφέρουσες εμπειρίες από τους χώρους τους σχετικά με τις ποικίλες μορφές της επισφάλειας που γονιμοποιούν το πεδίο όπου ανθίζουν τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Κοινό τόπο αποτέλεσε η αναγνώριση πως κάτω από αυτές τις συνθήκες δημιουργείται ένα ασυνδικάλιστο και πολυδιασπασμένο κομμάτι εργαζομένων και ανέργων, στους χώρους δουλειάς αλλά και στις γειτονιές. Μέσα από την προσπάθεια σκιαγράφησης των μορφών οργάνωσης του κομματιού αυτού, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα της αναβαθμισμένης πάλης, της περιγραφής του αναγκαίου προγράμματος ενάντια στις «ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας», της σύνδεσης τους με τις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος και της κοινής αγωνιστικής δράσης των μαζικών φορέων του κινήματος, των σωματείων και των συλλογικοτήτων του αγώνα. Πολύ περισσότερο, αυτός ο κοινός βηματισμός είναι απαραίτητος όρος για την ανατροπή του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα από το σύνολο του εργατικού κινήματος. Για την ενίσχυση των αγώνων των ανέργων, για την πάλη του εργατικού κινήματος ενάντια στην ανεργία και την πολιτική της ανακύκλωσής της.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωράει ξεδιάντροπα στο κλείσιμο της περίφημης 2ης αξιολόγησης με νέα σφαγιαστικά μέτρα για τους εργαζόμενους και την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια και στα τελευταία ψήγματα εργατικών δικαιωμάτων. Οι αναγκαίοι ταξικοί αγώνες και ο κόσμος της δουλειάς που καλείται για άλλη μια φορά να πληρώσει το λογαριασμό των μέτρων για να αναταχθούν τα κέρδη της εργοδοσίας, η νεολαία της ανεργίας και της επισφάλειας, έχουν απέναντι τους τον υποταγμένο, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.
Με βάση αυτή τη συζήτηση αλλά και την πολύτιμη εμπειρία από το αντίστοιχο διήμερο που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πέρυσι, αναγνωρίστηκε η σημασία διοργάνωσης του διημέρου και φέτος με θεματικές συζητήσεις και εκδηλώσεις, που θα μπορέσει να δώσει την ευκαιρία να βαθύνει η κουβέντα γύρω από την επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας και τους δρόμους για την ανατροπή της. Η κατεύθυνση που συζητήθηκε σχετικά θεματολογία αφορά :
Αφενός την αναγκαιότητα ανάδειξης της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και την αποτίμηση των αγώνων των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων τα τελευταία χρόνια.
Και αφετέρου το απαιτητικό αλλά αναγκαίο ερώτημα που αναμετριέται κάθε εργατική συλλογικότητα: Ποιος συνδικαλισμός είναι αναγκαίος και ποιο εργατικό κίνημα χρειάζεται ώστε να είναι νικηφόροι οι αγώνες μας στο σήμερα.
Μετά από την πρώτη αυτή συζήτηση, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση τη Δευτέρα 24/04, στις 18:30, στα γραφεία του ΣΜΤ (Ερμού & Φωκίωνος 11, 4ος όροφος), όπου εργατικές συλλογικότητες και εργατικά σχήματα θα συζητήσουν για την περαιτέρω οργάνωση του διημέρου που στόχο έχει να συμβάλει στο μεγάλο ζήτημα της εποχής μας, της αντεπίθεσης του κόσμου της εργασίας. Να συμβάλλει στον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να διεξαχθεί, αλλά πολύ περισσότερο στους αγώνες που πρέπει να δώσουμε για να νικήσουμε.