Ιδιαίτερα μαζική ήταν η Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο κλάδο του Επισιτισμού Τουρισμού στις 20 Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία βιώνουν το άγριο καθεστώς εργασίας που επικρατεί σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, όπου θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα έχουν καταργηθεί. Οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν σε άθλιες συνθήκες, όπου κυριαρχεί η εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια ενώ οι μισθοί δε φτάνουν καν για να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου παρουσιάζουν τεράστια κερδοφορία.
Οι εργαζόμενοι απάντησαν με δυναμικές παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας και διαδηλώσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και νησιά, διεκδικώντας:
- Μόνιμη και Σταθερή δουλειά για όλους
- Αυξήσεις στους μισθούς
- Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και κλείσιμο των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων
- Υποχρεωτικές Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για κάθε ξενοδοχείο και κάθε επισιτιστικό κατάστημα
- Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγειινών, επαναφορά του κατηργημένου ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία, 600 Ευρώ επιδόματα εποχικών και ανεργίας μέχρι να επανέλθουν στην εργασία
Η συγκέντρωση του Συνδικάτου επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας καταλήγοντας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στη διαδήλωση συμμετείχε πλήθος σωματείων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενώ οι εργαζόμενοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα, γυρνώντας την πλάτη στη συγκέντρωση που καλούσε η Ομοσπονδία Επισιτισμού λίγα μέτρα πιο κάτω, δείγμα της απαξίωσης απέναντι στον υποταγμένο φιλοεργοδοτικό – Κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Οι απεργοί, περνώντας από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) φώναξαν συνθήματα κι έγραψαν με κόκκινη μπογιά «Εδώ είναι αυτοί που πίνουν το αίμα των εργατών». Το «αναπτυξιακό μοντέλο» για το Τουρισμό που επιδιώκει ο ΣΕΤΕ περνά μέσα από την άγρια εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση των εργαζομένων οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν ωφεληθεί από την μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης. Την ώρα που το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο αυξάνει συνεχώς την κερδοφορία του, οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν έναν απερίγραπτο εργασιακό μεσαίωνα, όπου η ίδια η ανθρώπινη ζωή θεωρείται αναλώσιμη, όπως φαίνεται κι από τα συχνά εργατικά ατυχήματα στους χώρους εστίασης.
Στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα φαινόμενα παιδικής και κακοπληρωμένης εργασίας, την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς από την εργοδοσία σε όποιον τολμήσει να καταγγείλει τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, διαμονής και διατροφής τους, ακόμη και την ύπαρξη καμερών σε χώρους δουλειάς, ενώ κατήγγειλαν τη στάση του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας.
Ιδιαίτερα δυναμικές ήταν και οι κινητοποιήσεις σε:
Θεσσαλονίκη
Χανιά
αλλά και στο Ηράκλειο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Πάτρα, την Εύβοια, την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο και τη Λάρισα.