Για όλους εμάς που είμαστε άνεργοι, που δουλεύουμε ανασφάλιστοι, με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία, για όλους εμάς στα οχτάμηνα, στην κοινωφελή εργασία ή όποια άλλη ονομασία σκεφτούν για τη δουλεία του ΕΣΠΑ, το ερώτημα είναι κατά πόσο μας αφορά η «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού. Για κυβερνήσεις, ΕΕ κι αφεντικά, οι αντιδραστικές τομές που επιχειρούνται είναι άρρηκτα δεμένες με την ανάταση της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της καπιταλιστικής οικονομίας. Για όλους εμάς το ασφαλιστικό συνδέεται τόσο με τις αμοιβές, τις παροχές και την υγειονομική περίθαλψη, την πρόνοια, και τις συντάξεις, όσο και με το συνολικό «σχέδιο ζωής» κάθε ανθρώπου.
Με το νόμο Βρούτση βάζουν ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση
Το «νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο» αποτελεί επιτάχυνση της επίθεσης στην κοινωνική ασφάλιση, επίθεση που εκφράστηκε με τους νόμους Λοβέρδου, Κουτρουμάνη, Κατρούγκαλου. Αφού λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις του κεφαλαίου (κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ) για να σώσουν τους τραπεζίτες (κούρεμα των αποθεματικών με το PSI), αφού δεσμεύτηκαν για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, νόμος Κατρούγκαλου) και πετσόκοψαν τις συντάξεις, τώρα κόπτονται δήθεν για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο στόχος τους όμως είναι να διαλύσουν το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της, για να βρουν ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κεφαλαίου.
Η λεηλασία της κοινωνικής ασφάλισης πέρα από τους συνταξιούχους επηρεάζει άμεσα και τους νέους εργαζομένους!
Το νομοσχέδιο Βρούτση είναι δώρο στις ασφαλιστικές εταιρίες και την εργοδοσία:
- Διατηρεί τη διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνική» (κύρια) και σε «ανταποδοτική» (επικουρική) που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «εθνική» σύνταξης πείνας θα είναι 384 € και θα καλύπτεται από το κράτος και η «ανταποδοτική» θα εξαρτάται από την «απόδοση των κεφαλαίων» του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή από το τζογάρισμα του ιδρώτα των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, ετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη κατάργηση και ιδιωτικοποίηση της επικουρικών.
- Παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο της κυβέρνησης της ΝΔ περί αυξήσεων των συντάξεων, φέρνει μέιωση των συντάξεων, καθώς ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται όχι με βάση την τελευταία (καλύτερη) πενταετία αλλά με βάση το μέσο όρο όλου του εργάσιμου βίου, ενώ πετσοκόβονται και οι συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τους οποίους προκύπτει το «ανταποδοτικό» μέρος της σύνταξης. Οι μειώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες για τους εργαζόμενους με λιγότερη προϋπηρεσία από 30 έτη. Αυτό σημαίνει πως οι σημερινοί νέοι και οι ελαστικά εργαζόμενοι θα βρεθούν στον καιάδα της «εθνικής» σύνταξης πείνας.
- Διατηρεί τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς (όπως ψήφισαν από κοινού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο τρίτο μνημόνιο). Επιπλέον καταργεί οριστικά τη 13η και 14η σύνταξη.
- Η ενοποίηση-ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ με κεφαλαιοποιητική λογική, αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για λεηλασία των αποθεματικών του επικουρικού (7 δισ. σήμερα) και την πλήρη κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Ο δρόμος που άνοιξε με την αρπαγή 80δις από τα ασφαλιστικά ταμεία τα προηγούμενα χρόνια νομιμοποιεί τη διαρκή κλοπή από κράτος και κεφάλαιο του ασφαλιστικού αποθέματος των εργαζομένων για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών, την αποπληρωμή του χρέους.
- Προχωρά σε προκλητική μέιωση των εργοδοτικών εισφορών, εμφανίζοντάς την ως «επενδυτικό κίνητρο κερδοφορίας» μεγεθύνοντας τον κλεμμένο μισθό από το αφεντικό, και μειώνοντας έτσι το αποθεματικό του εργαζόμενου.
- Ωθεί τους εργαζομένους σε εξατομικευμένη κάλυψη των αναγκών σε υγειονομική περίθαλψη μέσω μιας ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ). Για χιλιάδες ανέργους, ελαστικά εργαζόμενους θα είναι άπιαστο όνειρο ακόμα και η κάλυψη βασικών αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης!
Η κοινωνική ασφάλιση είναι υπόθεση του παρόντος, των νέων εργαζόμενων και όχι του μέλλοντος.
Οι πολλαπλές αναδιαρθρώσεις στη κοινωνική ασφάλιση τα τελευταία χρόνια, βασίστηκαν μεταξύ αλλών στη διαμόρφωση ενός ρεύματος χαμηλών προσδοκιών στη νέα γένια, προβάλλοντας την αφήγηση πως το ζήτημα του ασφαλιστικού είναι μια μάχη κυρίως για τους «απόμαχους» της εργασίας. Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο συντάξεις και υπόθεση των ηλικιωμένων. Αφορά τη σημερινή εργατική βάρδια, διότι οι εισφορές για σύνταξη και υγεία αποτελούν μέρος του μισθού, που η κυβέρνησεις – ΟΟΣΑ – ΕΕ κλέβουν συστηματικά και αυξανόμενα από τους εργαζομένους προς όφελος των εργοδοτών.
Η νεολαία και το εργατικό κίνημα πρέπει να πρωτοστατήσουν για να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική.
Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ατομική, ανταποδοτική υπόθεση ούτε προνόμιο κάποιου κλάδου ή ομάδας εργαζομένων. Η λογική της ιδιωτικής ασφάλισης ή του επαγγελματικού ταμείου όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τίποτα αλλά καταργεί τη συλλογικότητα, τις συλλογικές συμβάσεις, κατακερματίζει τις διεκδικήσεις, μολύνει τις εργατικές συνειδήσεις με τη λογική της αγοράς — παίρνεις ό,τι πληρώνεις ή καλύτερα ό,τι τζογάρεις. Επιπλέον η πάλη των εργαζομένων για την κοινωνική ασφάλιση αφορά στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και μισθών, δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.
Το εργατικό κίνημα και η νέα εργατική βάρδια πρέπει να μπουν σε θέσεις μάχης. Χρειάζεται αγωνιστική κλιμάκωση για την ανατροπή του αντι-ασφαλιστικού εκτρώματος με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και απεργιακή δράση. Κόντρα στον ξεκάθαρο κυβερνητικό ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, το τόνο θα πρέπει να δώσουν οι συνελεύσεις των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς στα σωματεία, ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματειών και εργατικών συλλογικοτήτων για να υπάρξει αγωνιστική ταξική απάντηση στην επίθεση. Η πανεργατική απεργία στις 18 Φλεβάρη να γίνει ο πρώτος σταθμός απεργιακής κλιμάκωσης!
Παλεύουμε για:
- Να μην περάσει η επίθεση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Κάτω ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Κάτω η ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοποίηση στη κοινωνική ασφάλιση.
- Αυξήσεις στου μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασία παντού.
- Δημοσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Κατάργηση της εισφοράς υγείας για όλους.
- Μείωση των εργατικών εισφορών και αύξηση των εργοδοτικών και κρατικών εισφορών. Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου για να καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες.
- Αποκατάσταση των αποθεματικών των ταμείων. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες για την κοινωνική ασφάλιση.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρης ασφάλιση. Κατάργηση της ανασφάλιστης μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.
Η νεολαία, ο κόσμος της ανεργίας και της επισφάλειας να βγει μπροστά στη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτικ περίθαλψη για όλους.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην 24ώρη απεργία στις 18 Φεβρουαρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία στις 10.30
εδώ το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό